Juoruilu on inhimillinen tapa, jonka avulla luomme yhteisöllisyyttä. Ilmaisemme juorukaverille, että hän kuuluu sisäpiiriimme. Juoruilun lopettaminen voi sen sijaan olla vaikeaa, koska juoruilu on myös väline tiedon arvioimiseen.
Amerikkalaistutkimuksen mukaan juoruilu on parhaimmillaan keino erottaa totuus valheesta. Tietoa vertailtaessa ryhmähenki vahvistuu, eivätkä valehtelijat pysty manipuloimaan yhteisön rehellisiä ihmisiä.
Juoruiluun voi kuitenkin koukuttua, sillä se luo mielihyvää, jännitystä ja vallantunnetta. Juoruilu voi olla keinoa saada suosiota ja vahvistaa itsetuntoa.
Lörpöttely voi kertoa myös viestintätaitojen puutteesta. Jos sanottavaa on vaikea keksiä, on helppo puhua muista. Juoruilusta voi tulla niin automatisoitunut sosiaalinen tapa, ettei juoruilija tiedosta sitä.
Lue myös: Juoruilu – missä menee hyvän ja pahan juorun raja?
Negatiivisen juoruilun merkkejä:
- Yleisin tapasi keksiä jutunjuurta on puhua muista.
- Saat juoruilusta voimakasta mielihyvää, jota kaipaat koko ajan lisää.
- Kostat riidat haukkumalla muita selän takana ja levittämällä heidän asioitaan.
- Tunnet olosi yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi ilman juoruilua.
- Nautit siitä, että toinen luottaa sinuun eikä tiedä, että juoruilet hänestä.
- Et huomaa juoruiluasi ja hämmennyt, kun muut sanovat, että olet epäluotettava.
Juoruilun lopettaminen – näin pääset irti juoruilukoukusta:
1. Pohdi, miksi haluat kertoa tämän asian
Kun juoruilunhalu iskee, yritä rauhoittaa impulssi samalla tavalla kuin napostelun- tai tupakoinninhimo. Ennen kuin avaat suusi, mieti, mitä olet tekemässä ja miksi.
Onko tiedon jakamisesta kenellekään hyötyä? Edistääkö se mitään hyvää? Synnyttääkö asiasta kertominen hämmennystä tai voiko se aiheuttaa riidan? Haluatko juoruta miellyttääksesi muita tai pönkittääksesi egoasi?
Jos tiedon jakamisesta on selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä, vaikene.
2. Älä kosta juoruilemalla
Juoruilu voi olla kostokeino. Tällöin juoruilija käsittelee omia negatiivisia tunteitaan pettämällä toisen luottamuksen.
Kun tunnet halua levittää muiden asioita, mieti rehellisesti, johtuuko halusi katkeruudesta tai kateudesta. Onko sinun ja juorun kohteen välillä selvittämättömiä asioita? Jos on, juoruilu ei ratkaise, vaan todennäköisesti pahentaa konfliktia.
3. Ratko riidat kasvokkain, älä huhujen kautta
Jos juoruilunhimosi taustalla on riita, yritä ottaa riidan toiseen osapuoleen yhteyttä. Puhu asia selväksi hänen kanssaan sen sijaan, että kuuntelisit tai levittäisit huhuja.
Jos riidan selvittäminen ei onnistu, älä puhu toisesta pahaa, vaikka hän haukkuisi sinua. Annat itsestäsi fiksun kuvan, kun oikaiset väärät huhut, mutta keskityt omaan elämääsi. Haukkuminen vie energiaa, jonka voit käyttää rakentavammin.
Lue myös: 5 syytä, miksi kunnon riita voi tehdä välillä hyvää – näin riitelette rakentavasti
4. Keskity faktoihin
Kun kuulet kiihdyttävän asian, keskity faktoihin. Mieti, onko lähteesi luotettava. Yritä erottaa tunteet tiedoista ja mieti huhun levittäjän motiiveja. Jos kerrottu asia ei perustu faktaan, vaan arvailuihin, siihen ei kannata uskoa, eikä sitä kannata levittää.
Lue myös: Näin valehtelu vaikuttaa ihmissuhteisiisi – 5 negatiivista vaikutusta
5. Älä tartu syöttiin, kun muut juoruilevat
Juoruiluun heittäytyminen voi viekoitella, jos muu seurue lörpöttelee. Ole näissä tilanteissa tarkkana ja opettele erottamaan jakamisenhalu ilkeilystä. Onko toinen avoin vai kertooko hän vain muiden yksityisasioita? Yrittääkö hän lypsää sinulta tietoja?
Käännä puheenaihe ystävällisesti muualle, mutta ole jämäkkä. Sano toiselle tarvittaessa suoraan, että hän ei saa kertoa sinulle muiden asioita, etkä sinä aio juoruilla hänelle.
Keskustele: Työkaveri juoruilee ja puhuu muista pahaa
6. Treenaa sosiaalisia taitojasi
Mieti muitakin keskustelunaiheita kuin toiset ihmiset ja heidän asiansa. Kerro omista kuulumisistasi tai juttele ajankohtaisista aiheista. Saat helpommin ystäviä, kun sanot jotain kaunista keskustelukumppanistasi sen sijaan, että juoruaisit muista. Juoruilun lopettaminen on mahdollista!
Lue myös: Päälle puhuja tarkoittaa harvoin pahaa – tällaisen viestin tapa antaa ja näin siitä pääsee eroon
Lähteet: Psychological Science, Psychology Today, Telegraph, Vice