Terapiassa voidaan käsitellä hyvinkin rankkoja ja arkoja aiheita, kuten traumakokemuksia tai elämänkriisejä. Onnistuneessa ja luottamuksellisessa terapiasuhteessa asiakas tuntee olonsa sellaiseksi, että hän uskaltautuu avaamaan kipeitäkin tuntoja.
Joskus tarinat voivat hyvinkin rankkoja tai pysäyttäviä. Mutta saako terapeutti näyttää asiakkaalle omia liikutuksen tunteitaan?
– Terapeutti toki on myös ihminen ja voi joskus liikuttua asiakkaan kertomasta. Tällöin on erityisen tärkeää, että asiakkaalle välittyy viesti siitä, että terapeutti kestää kuulemansa asiat ja hänelle voi kertoa kaikista vaikeista tilanteista, eikä asiakkaan tarvitse ryhtyä varomaan sitä, mitä terapeutille kertoo tai ettei kuormita häntä liikaa, psykologi, psykoterapeutti Vera Gergov vastaa.
Lue myös: Psykoterapia voi auttaa elämän kriiseissä – näin pääset alkuun
Asiakkaan tunteet etusijalla
Vera Gergovin mukaan tärkeintä on huolehtia siitä, että asiakkaan ei tarvitse pelätä terapeutin reaktioita. Tässä nousee keskeiseksi terapeutin ammatillisuus.
– Esimerkiksi hyvin traumaattisiin kokemuksiin liittyen asiakkaalla voi entuudestaan olla kokemus, ettei kukaan kestä kuulla, mitä hänelle on tapahtunut. Ja jos tämä kokemus vahvistuu terapiassa, se voi vahvistaa asiakkaan ajatusta siitä, ettei tapahtuneesta kannata puhua, mikä taas hidastaa toipumista, Gergov sanoo.
Lue myös:
Milloin voi lopettaa terapian? Psykoterapeutti vastaa
Onko terapiasi ajanhukkaa – näin tunnistat huonon terapeutin
Kognitiivinen psykoterapia, ryhmäterapia ja parisuhdeterapia – Lue kolmen naisen kokemukset!