Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Perhoshalaus tuntuu siltä kuin toinen ihminen koskettaisi – kokeile lempeää otetta, kun ahdistaa

$
0
0

Kurkkua kuristaa, syke nousee eikä hengitys oikein kulje.  Ahdistus on kokonaisvaltainen, kehoa lamaannuttava tunne. Sen lievittämiseksi voi kokeilla kuitenkin erilaisia keinoja: hengitys- ja, mielikuvaharjoituksia. Perhoshalaus on yksi tapa näiden lisäksi.

Perhoshalaus tarkoittaa rintakehän päällä tehtävää rentouttavaa, rauhallista ja taputtavaa liikettä, kertoo Suorituskyvyn salaisuus -kirjan kirjoittanut psykoterapeutti, psykologi ja verkkovalmentaja Hanna Markuksela.

– Kädet ovat kuin perhonen, joka lepää rintakehän päällä ja taputtaa siivillään. Perhoshalaus rentouttaa, rauhoittaa keskushermostoa ja tuo apua esimerkiksi ahdistaviin tilanteisiin, Markuksela sanoo.

Perhoshalaus syntyi pienen lapsen kysymyksestä

Perhoshalausmenetelmän on keksinyt EDMR-terapeutti Lucina Artigas 1990-luvun lopulla, kun hän työskenteli Meksikon Acapulcossa hurrikaani Paulinen selviytyjien parissa. Perhoshalauksesta on sittemmin tullut yleisesti käytetty menetelmä muun muassa kriisityössä ja traumaterapiassa vaikeiden asioiden työstämiseen ja prosessointiin.

Markuksela kokee, että menetelmän teho perustuu tasaiseen tuntoärsykkeeseen.

– Perhoshalauksen rauhoittava vaikutus auttaa vetämään huomiota toisaalle ja menemään samalla kohti vaikeitakin tuntemuksia. Tekniikka helpottaa vaikeiden muistojen käsittelyä, sillä rinnakkainen ärsyke, kuten perhostaputus laskee niiden intensiteettiä, ja auttaa ihmistä työstämään muistoja, kun rinnalla on ammattilainen tukemassa prosessointia, Markuksela kertoo.

Halaaminen on terveellistä

Halaamisella tiedetään muutenkin olevan terveyshyötyjä.

– Käsien ristikkäinen asento hämää aivoja. Perhoshalaus voi tuntua siltä, että joku toinen ihminen koskettaisi. Myös itsensä halaamisen tiedetään vapauttavan rauhoittavaa oksitosiinia ja käynnistävän hyviä mekanismeja kehossa.

Perhoshalaus auttaa vahvistamaan lisäksi myönteisiä ajatuksia. Markuksela hyödyntää itse taputtelua harjoituksissa, joiden tavoitteena on työstää itsevarmuutta.

– Syötämme itsellemme herkästi ajatuksia, että nyt on hirveä hätä, kiire ja paniikki, ja kaikki menee huonosti. Aivot ovat taipuvaiset hakemaan uhkakuvia, ja siksi sisäistä puhetta on tärkeää muokata tietoisesti, hän toteaa.

– Kun ylipäätänsä pysähtyy itsensä äärelle, se vahvistaa tietysti itsemyötätuntoa. Haastavassa tilanteessa aivoille voi syöttää rauhoittavia ajatuksia: ’Kaikki on kunnossa ja minulla on rauha.’ Yksin pelkkä miettiminen ei kuitenkaan ole yhtä tehokasta. Siksi rutiiniin on hyvä ottaa mukaan fyysisiä ärsykkeitä, kuten rentouttava perhoshalaus.

Kotiliesi.fi: Ahdistuneisuushäiriö piinaa työikäisiä: Näin ennaltaehkäiset ja hoidat ahdistusta

Perhoshalaus: näin kokeilet menetelmää kotona

Perhoshalauksen hyvä puoli on se, että menetelmää voi tehdä kuka vain ja missä vain.

Perhostaputtelua voi soveltaa esimerkiksi ahdistavissa tilanteissa, jossa kokee tarvitsevansa omaa aikaa hengähtämiseen, Markuksela vinkkaa.

– Tauolla voi ottaa aikaa siihen, että hengähtää ja samalla pyörittää rauhoittavaa ajatusta ja tekee perhostaputtelua. Tästä voi kehittää itselleen päivittäisen rutiinin.

 Tee näin:

  1. Laita kädet ristikkäin rinnan päälle.
  2. Aloita taputtelu pehmeästi ja hitaasti. Kuulostele, miltä liike tuntuu.
  3. Kun olet tottunut liikkeeseen, voit säätää taputuksien nopeutta oman tilanteesi mukaan. Usein hieman hitaampi ja pehmeä taputus auttaa parhaiten rauhoittumaan.

Alhaalta voit katsoa videon, jossa Markuksela neuvoo ohjatusti, miten perhoshalaus tehdään:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Trending Articles