Suuri urheilujuhla tuo jälleen kerran kisahuumaa kotikatsomoihin. Kun suomalaisia urheilijoita kannustetaan kotisohvilla, saattaa jännityksen tunteeseen sekoittua ripaus myös maagista ajattelua.
Harmitonta taikauskoa löytyy nimittäin penkkiurheilustakin. Samalla, kun kisan voittajasta lyödään vetoa, yritetään ainakin jollain tapaa ennustaa tulevaisuutta. Toiset urheilufanit nojaavat taas hassuihin uskomuksiin, joihin ei aina järkiajattelu tepsi.
Esimerkiksi: miksi Suomen joukkue häviää joka kerta, kun itse sattuu katsomaan matsia?
Lue myös: Mitä taikausko kertoo ihmisestä ja milloin se on liiallista? Kysyimme asiantuntijalta
Ottelu intuitiivisen ja loogisen ajattelun välillä
Psykologi Outi Olani kertoo, että ihmisen ajatteluprosessi koostuu kahdesta erillisestä osasta: nopeasta, intuitiivisesta ajattelusta sekä hitaasta, loogisesta osuudesta.
Olanin mukaan intuitiivisessa ja impulsiivisessa ajattelussa ihminen tekee hyvin nopeita arvioita maailmasta. Nämä havainnot ovat usein keskeneräisiä, ja tavallisesti ajatukset siirtyvät loogisen ja hitaan osion tarkastettavaksi.
Maagisen ajattelun tai uskomusten kohdalla prosessi ei kuitenkaan toimi niin kuin sen pitäisi.
Esimerkiksi, jos ihminen uskoo Suomen häviävän joka kerta, kun itse kääntää ottelun päälle televisiosta, oma uskomus on jämähtänyt intuitiiviselle puolelle eikä mieli pääse korjaamaan vääristynyttä virhearviota.
– Ihminen saattaa jopa itse ymmärtää, ettei uskomuksessa ole päätä eikä häntää, mutta silti toimii ensimmäisen mieleen juolahtaneen ja todelta tuntuvan ajatuksen pohjalta. Se voi jopa alkaa kapeuttaa elämää ja häiritsemään arkea, Olani huomauttaa.
Maaginen ajattelu on suojamekanismi kaaokselle
Mikä selittää epäloogisten uskomusten ja ajatusten syntymisen? Olanin mukaan taustalla ovat usein elämänkokemukset.
Esimerkiksi ikävät ja epäonniset tapahtumat voivat vääristää ihmisen minäkuvaa niin, että hänelle syntyy käsitys siitä, että huono tuuri on aina hänessä itsessään.
Maaginen uskomus lisää kontrollin tunnetta tilanteissa, jossa tapahtumat ovat täysin itsestä riippumattomia.
– Sitä alkaa tarkastelemaan elämäänsä vääristyneen linssin läpi. Sen sijaan, että hyväksyisi sen, että maailma on kaoottinen, ja on paljon asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa, käsitys itsestä pahanilmanlintuna luo tunteen, että itsellä onkin jotain osuutta ja arpaa täysin sattumanvaraisiin tapahtumiin.
Maaginen uskomus lisää siis kontrollin tunnetta tilanteissa, jossa tapahtumat ovat täysin itsestä riippumattomia.
– Olemme hirveän huonoja sietämään epämääräisyyttä, arvaamattomuutta ja kaaosta. Maaginen ajattelu voi olla mielen suojamekanismi, jonka avulla ihminen itse pyrkii vaikuttamaan asioiden kulkuun.
Vaikka taikausko mielletään harmittomaksi leikittelyksi, todella vahvat uskomukset voivat pahimmassa tapauksessa haitata elämää. Asiasta on syytä huolestua tilanteessa, jos uskomukset eivät enää pysy arkisella, sympaattisella tasolla, ja rajoittavat ihmisen toimintaa ja käytöstä.
– Vahvoilla uskomuksilla voi olla yhteys esimerkiksi OCD:hen eli pakko-oireiseen häiriöön, jossa tyypillisesti voi ilmetä maagista ajattelua, Olani kertoo.
”Olemme hirveän huonoja sietämään epämääräisyyttä ja arvaamattomuutta. Maagisella ajattelulla ihminen itse pyrkii vaikuttamaan asioiden kulkuun.”
Maaginen ajattelu: millaisen neuvon antaisit ystävällesi?
Jos itsessään tunnistaa hassuja, mutta harmittomia uskomuksia, ja niistä haluaisi päästä eroon, niin mitä asialle voi tehdä?
Olanin mukaan omaa ajattelua pystytään työstämään muutamalla helpolla harjoituksella.
Ensimmäisenä askeleena on omien uskomusten tunnistaminen. Millaiseen maagiseen ajatteluun minulla itselläni on taipumusta?
– Kannattaa kuulostella omia ajatuksiaan ja sen jälkeen katsoa, mitä todisteita löytää niitä vastaan. Otetaan esimerkiksi ajatus, että Suomi häviää aina, kun itse katsoo ottelua. Sitä vastaan on todella helppo löytää todistusaineistoa. Urheilijat ovat tehneet oman työnsä, sinä et itse kuulu valmennustiimiin, ja sillä, että avaat telkkarin, ei ole mitään tekemistä ottelun lopputuloksen kanssa.
Olani neuvoo myös pohtimaan, miten neuvoisi ystävää, joka olisi samanlaisessa tilanteessa, ja sitten pyrkiä noudattamaan neuvoa itse. Lisäksi voi miettiä henkilöä, jota ihailee ja arvostaa. Mitä kyseinen henkilö sanoisi ja tekisi tilanteessa?
Anna hassujen ajatusten tulla, mutta älä anna niille valtaa
Vaikka maaginen uskomus olisi voimakkaana mielessä, sille ei pidä antaa valtaa. Muun muassa Suomen kisaamista voi katsoa televisiosta hyvillä mielin häviämispelosta huolimatta.
– Hassujen ajatusten kannattaa antaa tulla. On tärkeää, ettei ajatuksia vastaan taistele, koska silloin uskomus voimistuu. Niiden ei kuitenkaan pidä antaa rajoittaa itselle kivoja asioita, Olani muistuttaa.
Ja jos päähän pinttynyt uskomus edelleen haittaa omaa penkkiurheilua, maagisen ajattelun saa rikottua kätevästi pienellä testillä.
– Omaa ennustustaitoaan voi testata. Laita seuraavan ottelun aikana paperilapulle, että Suomi häviää 3–0 ja taita paperi. Lähetyksen jälkeen katso, että pitikö ennustus paikkaansa. Sillä tavalla saat vahvistuksen, ettei ajatuksesi ole totta. Ne ovat vain mielen tuottamaa harhaa.