Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Meditaatiosovellus puhelimessa auttaa tekemään harjoituksesta rutiinin – listasimme kiinnostavimmat sovellukset ja netin harjoitukset

$
0
0

Meditaatio on hyväksi havaittu keino muun muassa rauhoittumiseen ja stressin ja nukahtamisvaikeuksien helpottamiseen. Puhelimeen ladattava sovellus tai netistä löyvät harjoitukset voivat auttaa kokeilemaan meditaatiota ja tekemään siitä rutiinin. Kokosimme kymmenen kiinnostavaa sovellusta ja harjoitusta.

Lue myös: Monet meditoivat ja hehkuttavat sen vaikutuksia – miksi? ”Mielenhallintataidot voivat tehdä meistä miellyttävämmän ihmisen ja kumppanin”

1. Insight Timer -meditaatiosovellus

Yhdeksi maailman suosituimmaksi meditaatiosovellukseksi rankattu Insight Timer sisältää ASMR-sisältöä, rauhoittavaa musiikkia, maksuttoman meditaatioajastimen sekä asiantuntijoiden laatimia harjoituksia, jotka sopivat moneen tilanteeseen: stressin lievitykseen, keskittymiseen, rentoutumiseen ja nukahtamiseen. Erityisesti sovellus kutsuu verkostoitumaan muiden meditoijien kanssa ympäri maailmaa. Sovellukseen luodaan profiili, jonka jälkeen voi liittyä erilaisiin ryhmiin, joissa meditoidaan tiettyjen teemojen mukaan. Sovelluksessa on myös kartta, josta klikkaamalla pääsee seuraamaan, mitä harjoitusta sovelluksen muut käyttäjät juuri tällä hetkellä tekevät, ja halutessa tekemään saman harjoituksen heidän kanssaan. Sovelluksesta löytyy paljon ilmaista sisältöä ja ominaisuuksia, mutta jos haluaa osallistua esimerkiksi meditointikursseille, maksaa se 64,99 euroa vuodessa seitsemän päivän kokeilujakson jälkeen.

2. Spotify

Kaikille tuttu suoratoistopalvelu Spotify on monen käytössä musiikin ja podcastien kuunteluun, mutta harva tietää, että palvelusta löytyy paljon myös ASMR-sisältöä, rentoutusmusiikkia ja meditointiharjoituksia. ”Meditation”, ”white noice” ja ”ASMR” ovat esimerkkejä hyvistä hakusanoista. Myös suomenkielisellä hakusanalla ”rentoutusharjoitus” löytyy paljon suomeksi ohjattuja harjoituksia. Spotifyn soittolistaominaisuutta kannattaa hyödyntää, kun mieluisaa meditointisisältöä löytyy. Spotifysta on saatavilla ilmainen versio, maksullinen Premium-versio ei sisällä mainoksia.

Lue myös: Haluaisitko meditoida, mutta ajatukset harhailevat liikaa? Kävelymeditaatio voi olla sinulle luontevampi tapa – kokeile helppoa harjoitusta

3. Mieli.fi

Suomen Mielenterveys ry:n sivuilta löytyy paljon erilaisia harjoituksia, jotka sopivat erityisesti silloin, kun elämässä on meneillään haastava hetki. Harjoitusten avulla voi lievittää ahdistusta, parantaa itsetuntemusta ja rentoutua. Kaikki harjoitukset ovat ohjattuja ja ilmaisia.

4. Calm-meditaatiosovellus

Visuaalisesti upea Calm rentouttaa heti avaamishetkestä lähtien rauhallisella taustakuvalla ja -äänellä, jonka voi valita itse. Tarjolla on esimerkiksi vesiputouksen solinaa ja takkatulen rohinaa. Sovelluksessa on useita meditointiharjoituksia, ja ne on luokiteltu eri tilanteiden mukaan muun muassa ahdistuksen lievittämiseen, työskentelyyn ja keskittymiseen. Sovellukseen voi merkitä, millä fiiliksellä tänään harjoittelee, jolloin sovellus tarjoaa mielialaan sopivan meditointiharjoituksen. Calmissa on myös rauhoittavaa musiikkia ja iltasatuja sekä oma osio lapsille. Suurin osa sovelluksen ominaisuuksista on maksumuurin takana: seitsemän päivän kokeilujakson jälkeen käyttö kustantaa 49,99 euroa vuodessa.

5. Headspace-meditaatiosovellus

Himalajalla munkkina ollut Andy Puddicombe halusi tehdä meditaatiosta kaikille sopivaa ja päätti yhdistää voimansa markkinointialan ammattilaisen Richard Piersonin kanssa. Syntyi Headspace. Sovellus on visuaalisesti hauska, sillä sen kivijalka ovat hassunkuriset animaatiohahmot. Sovelluksesta on saatavilla kahden viikon kokeilujakso, jonka jälkeen sovelluksen käyttö maksaa 57,99 euroa vuodessa. Sovelluksessa on valtava määrä erilaisia ja eripituisia meditointiharjoituksia, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin. Headspacen avulla voit muun muassa hillitä herkkuhimoa ja harjoitella keskittymään. Appia voi hyödyntää niin työmatkalla, nukkumaan mennessä kuin liikunnan yhteydessäkin.

6. Youtube

Tutusta videopalvelu Youtubesta löytyy paljon ohjattuja meditointiharjoituksia. Youtubessa parasta ovat kuitenkin erilaiset ASMR-videot, joissa ei tarvitse tyytyä pelkkään ääneen. Kokeile olla silitettävänä, parturissa tai katsele kokonaan kuiskaten toteutettuja aihevideoita. Youtube on käytettävissä maksutta.

7. Relax Melodies -meditaatiosovellus

Rauhallista sinistä suosiva, kauniilla piirroskuvilla koristeltu Relax Melodies pohjautuu nimensä mukaisesti ääniin.  Sovelluksessa voi yhdistellä jopa 12 ääntä yhtä aikaa oman mielen mukaan. Valittavana on niin liikenteen kohinaa, ukkosen jyrinää, kissan kehräystä kuin rauhoittavaa hyräilyäkin. Halutessaan voi keskittyä vain kuuntelemaan erilaisia ääniä tai laittaa lisäksi pyörimään erilaisia meditointiharjoituksia tai tarinoita, jolloin valittu äänimaailma soi taustalla. Harjoitukset on ryhmitelty kategorioittain stressin purkuun, nukahtamiseen, jopa tinnituksen helpottamiseen. Tarinoissa puolestaan on saatavilla niin scifiä, fantasiaa kuin mysteerejäkin. Sovellusta pystyy hyvin käyttämään myös ilmaiseksi, mutta lisää ääniä, harjoituksia ja tarinoita saa käyttöönsä 59,99 eurolla vuodessa viikon kokeilujakson jälkeen.

8. Mindfulness App Leena Pennanen

Osittain suomenkielisen sovelluksen avulla voi lievittää stressiä, parantaa keskittymiskykyä, syventää unta ja kasvattaa tyytyväisyyttä elämää kohtaan. Kokenut mindfulness-kouluttaja Leena Pennanen puhuu itse harjoituksissa ja opastaa myös aloittelijan meditoinnin saloihin lyhyillä viiden minuutin harjoituksilla. Harjoitukset on jaoteltu muun muassa tunteet-, keho-, ja ihmissuhteet-kohtiin. Erillinen kategoria suomenkielisille harjoituksille. Harjoituksen pohjalle voi valita erilaisia ääniä, muun muassa sateen ropinaa tai aaltojen kohinaa. Halutessaan ääniohjauksen saa myös kokonaan pois. Harjoituksia voi siirtää myös offline-tilaan ja näin meditoida missä vain lomamatkalla tai lentokoneessa. Alkuun pääsee ilmaiseksi, mutta jatkossa tilaaminen saattaa olla tarpeen, jotta käyttöön saa kaikki sovelluksen hyödyt. Käyttö maksaa 9,99 euroa kuussa, vuodessa 47,99 euroa. Tarjolla on myös elinikäinen jäsenyys vajaalla 300 eurolla.

Lue myös: Mindfulness-menetelmä lupaa lisätä keskittymiskykyä ja stressinhallintaa jo 8 viikossa

9. Mielen Tila -sivusto

Mielentila.com-sivustolta löytyy viisi ilmaista meditointiharjoitusta. Harjoitukset perustuvat psykoterapeutti Maaret Kallion Lujasti lempeä – Mielen työkirjan harjoituksiin. Harjoitukset parantavat läsnäoloa, auttavat ymmärtämään omia ajatuksia paremmin ja kehittävät harkintataitoa viisaiden päätösten tekemiseksi. Äänitteitä voi kuunnella aamuaskareita tehdessä, työmatkalla tai silloin, kun kaipaa rauhoittumista. Jokaisessa harjoituskohdassa on lisäksi lyhyt kuunneltava intro, joka kertoo, mistä harjoituksessa on kyse.

10. Oma harjoitus

Aina meditointiin ei tarvita mitään erillistä sovellusta tai sivustoa, vaan sen voi toteuttaa missä vain rauhallisessa paikassa. Istu mukavasti, sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Kuvittele itsesi mieluisaan paikkaan, oli se sitten ranta, metsä tai New Yorkin keskuspuisto. Keskity siihen, mitä näet ja kuulet ympärilläsi. Jos huomaat ajatustesi karkaavan nykyhetkeen, palauta ne lempeästi takaisin. Kun tunnet olevasi valmis, palaa rauhallisesti takaisin: keskity hengitykseesi muutama tovi ja avaa lopuksi silmät. Lyhyt, yksinkertainen harjoitus auttaa lievittämään stressiä ja keskittymään tulevaan suoritukseen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Trending Articles