Asiat eivät aina mene ihan putkeen, niin se vain on.
Tämän tietää myös Idiootit ympärilläni -myyntimenestyksen kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Thomas Erikson, jonka uusi kirja Vastoinkäymiset ympärilläni esittelee pitkän listan Thomasin oman elämän takaiskuja ja virheitä.
Välillä Thomas on myös mokaillut – jopa sellaisella tavalla, että kesti vuoden verran, ennen kuin hän pystyi kohtaamaan asian silmästä silmään. Vähitellen hän oppi kuitenkin käsittelemään elämän vastoinkäymisiä ja käänsi ne vahvuudekseen – jopa niin, että ne kääntyvät lannistamisen sijaan avaimiksi menestykseen.
Kysyimme Thomas Eriksonilta, mitä hän haluaisi kaikkien tietävän mokien ja virheiden käsittelystä.
1. Tunnusta mokasi – äläkä ainakaan syyttele muita!
Ensimmäinen ja ehkäpä tärkein asia on Thomasin mukaan virheen tunnustaminen.
– Jos mokaat, tiedät, että se on asia, jota sinun ei olisi pitänyt tehdä – sinun olisi pitänyt tietää paremmin. Jos myöhästyt joka aamu töistä, koska katsoit tv:tä pitkälle yöhön, se on oma vikasi, hän toteaa.
– Tunnusta siis mokasi reilusti, äläkä syytä siitä ketään muuta. Kaikki todennäköisesti kuitenkin tietävät, mitä tapahtui oikeasti, joten selittelyt tai tekosyyt eivät auta. Ne saavat sinut vain näyttämään pahemmalta! Kohtaa siis todellisuus ja ota siitä vastuu.
Lue myös: Tee täydellinen moka – 5 askelta taitavaan epäonnistumiseen
Thomasin mukaan ihmiset yrittävät liian usein haudata virheitään muiden asioiden tai selitysten alle.
– On meillä vaistoissa, että yritämme päästä karkuun pahoista paikoista ja vältellä vastuuta. Mutta silloin valehtelee, ja itselleen on pidemmän päälle hankala valehdella, hän toteaa.
– Itseään kannattaisi pitää aina niin lähellä totuutta kuin mahdollista, silloinkin kun se on vaikeaa.
2. Hyväksy epämiellyttävät tunteet
Kun virheen sitten tunnustaa, itselleen saati muille, siitä ei tule heti voittajafiilis. Thomas kehottaa silti kohtaamaan tunteet sellaisina, kuin ne tulevat.
– Hyväksy negatiiviset tunteet, sillä niitä ei voi todellisuudessa paeta, vaikka haluaisi. Kun tunnet itsesi surulliseksi, lannistuneeksi, epäonnistuneeksi tai vaikka typerimmäksi ihmiseksi maan päällä, vain hyväksy se tunne, hän sanoo.
– Hyväksy samalla myös se, ettet ole täydellinen ihminen: kukaan ei ole. Sinun ei tarvitse esittää, että olet ok tai naureskella virheelle, jos sinusta ei todellisuudessa tunnu siltä. Usein oman tuntemusten jakaminen vaikka läheisen ystävän kanssa auttaa. Kerro, mitä tunnet ja mistä se johtuu. Todellisuudessa tiedät, ettet ole maailman huonoin ihminen, mutta juuri siinä tilanteessa epäonnistuit. Siitä tuntemukset nyt johtuvat.
Lue lisää: Hävettää! Tunnistatko haitallisen ja hyvän häpeän eron?
3. Opi tilanteesta, jotta se ei toistu
Thomasin mukaan epämiellyttävä tunne on itse asiassa hyvä apuväline: se saa kysymään, mitä voisi tehdä toisin, jottei samaa tunnetta tarvitsisi tuntea enää koskaan uudestaan.
– Voit oppia huonosta tilanteesta, sillä epämiellyttävä tunne saa sinut muistamaan tekemäsi virheen. Se pitää sinut poissa tekemästä samaa typerää virhettä uudelleen, hän toteaa.
Thomasilla on kerrottavana esimerkki omasta elämästään. Hänen perheensä hankki joitakin vuosia sitten rottweilerin pennun. Pentukoira, kuten pennut yleensä, teki aluksi tarpeitaan myös kodin lattialle. Joskus paikkoihin, joihin sen ei olisi pitänyt.
– Olisi ollut naiivia ajatella, ettei se tapahtuisi uudelleen. Se tapahtuu, useita kertoja! Tilanteesta on otettava vastuu, jotta se ei toistuisi samanlaisena, Thomas Erikson kertoo.
Mokasta riippuen sen opetus voi olla hyvin erilainen. Vaikka kaikkea ei voi muuttaa, yleensä aina löytyy kuitenkin jotain, mitä voi tehdä toisin.
Lue lisää: Testaa, millaista muutosta elämäsi kaipaa
– Vaikka voisit huonosti viikon ajan, selviät kyllä lopulta tunteesta. Kun olet päässyt siitä irti, muuta jotakin: jos toimit aina samalla tavalla, et voi odottaa toisenlaista lopputulosta, se olisi typerää.
– Itse saan huonoja uutisia varmaan viikoittain. Kirjoitan niitä ylös ja mietin, mitä voin oppia kustakin tilanteesta ja miten voisin toimia vastaavassa tilanteessa toisin.
Ongelma on Thomasin mukaan usein se, että itseään ja omaa toimintaansa voi olla vaikea muuttaa. Se vaatii tarkkaavaisuutta ja itsensä havainnointia.
– Muokkaa käytöstäsi haluamaasi suuntaan vaikka pienin askelin. Näin saat hieman muutosta aikaan, ja näet toisen lopputuloksen. Sitten voit taas muokata hieman lisää. Lopulta löydät oikean tavan toimia.
4. Muistele silloin tällöin myös pahalla
Thomas törmää jatkuvasti inspiroiviin, myönteisiin mietelauseisiin, kuten keskity aina positiiviseen. Joskus myös negatiivisen ajattelu voi kuitenkin olla hyödyllistä.
– On naiivia ajatella, ettei mitään takaiskuja koskaan tapahtuisi. Jos muistutat itseäsi pahoista hetkistä, joista selvisit, voit ajatella, että selviät myös muista pahoista tilanteista, joita kohdallesi sattuu.
Thomasin mukaan virheiden ja mokien muistelu ja niihin varautuminen on ennen kaikkea realistista.
– Elämä koostuu huipuista ja matalikoista, se etenee vuoristoradan tavoin. Joskus kannattaakin vilkaista takapeiliin ja todeta, että tämä oli tilanne, josta en pitänyt, mutta tämän siitä opin.
Itseluottamus kasvaa etenkin haastavien kokemusten ja niistä selviytymisen myötä.
5. Opettele 5-5-sääntö ja käytä sitä pienten mokien kohdalla
Lopulta olennaista on kuitenkin siirtyä elämässä kaikille eteen sattuvista mokista ja virheistä eteenpäin.
– Erilaisia vastoinkäymisiä voi hallita myös asettamalla ne mittasuhteisiin. Niitä tulee ja menee, mutta samalla on pidettävä huolta siitä, ettei vaivu epätoivoon joka ikinen kerta, kun elämässä sattuu jotain negatiivista, Thomas Erikson toteaa.
Yksi keino ottaa etäisyyttä pieneen mokaan tai virheeseen on helppo viisi-viisi-sääntö.
– Jos jollakin asialla ei ole viiden vuoden päästä mitään väliä, älä käytä viittä minuuttia kauempaa sen murehtimiseen.