Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Näpräätkö koko ajan puhelinta? 10 helppoa tapaa vähentää kännykän ja somen käyttöä

$
0
0

Älypuhelimen vilkuilu ja sosiaalinen media voivat haukata jopa tunteja päivästä. Ihmettelemme, miksi emme ehdi tehdä mitään, mutta olo on silti väsynyt, ärtynyt ja kaoottinen. Jos näin on, ratkaisu voi silloin olla digipaasto.

Puhelimen jatkuva tarkistaminen häiritsee keskittymiskykyä. Teksasin Austinin yliopiston tutkimuksen mukaan jo pelkkä puhelimen läsnäolo häiritsee ajatteluamme. Aivomme pinnistelevät, kun yritämme tukahduttaa halumme vilkaista kännykkää.

Älypuhelimeen ja sosiaaliseen mediaan voi myös koukuttua. Ennen tämän jutun lukemista voit testata, oletko kännykkäriippuvainen.

Puhelimesta vieroittautuminen ja digipaasto ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, eikä somen käyttöä tarvitse lopettaa kokonaan. Nämä vinkit auttavat alkuun digipaastossa:

1. Lataa puhelimen käyttöä rajoittava ohjelma

Internetin ja mobiilisovellusten käyttöä voi vähentää tietokoneelle ja puhelimeen ladattavilla rajoitusohjelmilla.

Ohjelmat voivat estää pääsyn tietyille sivuille, kuten Facebookiin. Niiden avulla voi myös seurata, kuinka kauan ja millä tavalla käytät puhelinta ja nettiä. Sovellukset paljastavat jopa sen, kuinka monta kertaa päivässä tartut puhelimeen.

Moniin sovelluksiin voi ladata hälytyksen, joka piippaa, jos tartut puhelimeen vaikkapa aamiaiselle pyhitettyyn kellonaikaan. Kun päivittäinen kännykkäaika ylittyy, sovellus voi estää puhelimen tietyt toiminnot. Soittaminen voi onnistua, pelaaminen ja Instagramin selailu eivät.

Voit myös poistaa puhelimestasi kaikki sovellukset ja käyttää sitä vain siihen, mihin laite aikoinaan suunniteltiin: puhumiseen.

Lue myös: Näin parannat keskittymiskykyäsi pitkin päivää – aivotutkijoiden vinkit

2. Digipaasto pääsee käyntiin kunnolla, kun suljet kännykästäsi hälytykset

Alkaako sydämesi pamppailla, kun puhelin ilmoittaa sähköpostista tai Facebook-kommentista? Kännykän tarkistamisen tarve vähentyy, kun otat turhat piippaukset pois päältä. Säilytä vain puhelusta ja tekstiviestistä ilmoittavat äänet.

Lue myös: Näin pääset eroon somekateudesta – 6 vinkkiä

3. Piilota puhelin hankalaan paikkaan

Kännykkää tulee kurkittua vähemmän, kun se ei ole käden ulottuvilla. Pane puhelin korkean hyllyn päälle tai laatikkoon. Kännykän selailu vähentyy, jos joudut kipuamaan keittiön tikkaille päästäksesi Instagramiin.

4. Osta kello

Sinun ei tarvitse ottaa kännykkää makuuhuoneeseen, kun vekkari soi aamulla. Nukahdat nopeammin, kun et selaa puhelinta sängyssä. Hanki myös rannekello, niin et joudu tarkistamaan aikaa puhelimesta.

digipaasto

Rannekello paitsi näyttää hyvältä, on myös olennainen osa sitä, että digipaasto onnistuu.

5. Liiku ilman puhelinta

Jätä puhelin kotiin, kun lähdet lenkille. Motivaatiomusiikki, podcastit ja äänikirjat ovat viihdyttäviä, mutta aivosi ja aistisi tarvitsevat välillä lomaa. Keskity luonnon ääniin, nauti tuoksuista ja maisemista.

Jos käytät sykemittarina älykelloa, älä asenna siihen some- ja viestisovelluksia.

Lue myös: Mielenrauhaa metsäjoogasta – 7 asanan voimistava ja rentouttava harjoitus

6. Hanki paperikalenteri

Käsin kirjoittaminen pakottaa keskittymään. Sisäistät ja muistat kirjoitetut merkinnät paremmin kuin sähköiseen kalenteriin naputetut.

Kaunis kalenteri myös ilahduttaa, ja almanakan koristelu on hauskaa. Liimaile sivuille muistoksi elokuvalippuja, kuitteja ja kukkia.

Organisointia ja listoja rakastavan kannattaa kokeilla bullet journalia. Bujoksi kutsuttu kalenteri auttaa hallitsemaan arkea, ja siitä voi askarrella persoonallisen taideteoksen. Tarvitset vain vihon, kynän ja luovuutta!

Lue myös: Hanki lisää omaa aikaa – siivoa kalenterisi KonMari-menetelmällä

7. Sovi tarkka treffiaika ja pidä siitä kiinni

Muistatko ajan, jolloin treffipaikka lyötiin lukkoon jopa viikkoja etukäteen, ja tapaamiseen lähdettiin ajoissa?

Nykyään spontaaneja tärskyjä on helpompi sopia, mutta treffeille ei välttämättä yritetä päästä ajoissa, koska myöhästymisestä on helppo ilmoittaa. Tapaamispaikalla ei malteta odotella, vaan ystävälle viestitetään heti, että ”olen jo täällä”.

Sovi tarkka tapaamisaika ja -paikka etukäteen ja pidä niistä kiinni. Kerro kaverillesi, että jätät puhelimen kotiin, joten sinulle ei kannata viestitellä.

Lue myös: Riippuvuus nettideittailuun voi syntyä yhtä helposti kuin peliriippuvuus – näin addiktio syntyy

8. Aseta itsellesi someaika

Lapsilla on nukkumaanmenoajat, ja aikuisetkin noudattavat monenlaisia sääntöjä. Hallitse myös puhelimen käyttöäsi aikatauluilla sen sijaan, puhelin hallitsisi aikaasi.

Anna itsesi vilkaista kännykkää tai surffata Facebookissa viisi minuuttia joka toinen tunti. Päätä, että puhelimesi ja tietokoneesi menevät nukkumaan kello 19. Keskity tämän jälkeen oleiluun, lukemiseen tai käsitöihin.

9. Kerro ystävillesi digipaastosta

Kerro läheisillesi, että vähennät kännykän ja somen käyttöä. Anna heille puhelinnumero, josta sinut saa kiinni tietyyn aikaan.

Sinun ei tarvitse olla pahoillasi, jos digipaastosi ärsyttää muita. Ärtymys kielii siitä, että tauko tekisi tuttavillesikin hyvää.

Lue myös: Karita Tykän parisuhdevinkki: Kuuntele kumppaniasi – toiselle ei voi olla läsnä, jos selaa samalla somea

10. Mieti, mitä tarvetta puhelimen vilkuilu tyydyttää

Turvaudutko kännykkään, kun jännität oudossa seurassa? Pakenetko tylsistymistä Facebookiin? Mieti, voisiko jokin toinen toiminta helpottaa vaikeita tunteita.

Muista, että tylsyys on normaali tunne, jota kannattaa opetella sietämään. Parhaat ideat pulpahtavat mieleen usein kyllästyneenä.

Lähteet: CNBC, Mindbodygreen, Science Alert, WebMD, The University of Texas Austin


Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Trending Articles