Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Tämän vuoksi anteeksi antaminen kannattaa – parantaa loukatun fyysistä ja psyykkistä terveyttä

$
0
0

Usein tuntuu siltä, että anteeksi antaminen tarkoittaisi unohtamista. Että tapahtunut ja siihen liittyvät tunteet tulisi kieltää tai olla kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Että pettäisimme itsemme, tai että antamalla anteeksi altistaisimme itsemme satutettavaksi jälleen.

Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Anteeksi ei anneta sen vuoksi, että meitä satuttaneella olisi parempi olo tai että teeskentelisimme, että mitään ei tapahtunut. Anteeksi antaminen hyödyttää meitä itseämme. Teemme sen siksi, että voimme jatkaa eteenpäin.

Anteeksi antaminen hyödyttää meitä itseämme. Teemme sen siksi, että voimme jatkaa eteenpäin.

Kipeät kokemukset saattavat jättää jälkeensä katkeruuden, mielipahan ja vihan tunteita vuosiksi eteenpäin. Saatamme tuntea itsemme uhriksi. Uhriutumiseen liittyvät tunteet eivät kuitenkaan suojele, vaan ovat haitallisia meille itsellemme.

Olemme emotionaalisessa vankilassa. Miten sieltä käsin voisi elää onnellista elämää ja kasvaa ihmisenä?

Anteeksi antamisen tärkeys

Anteeksi antaminen merkitsee asian hyväksymistä, myötätuntoa ja armollisuutta. Se tarkoittaa, että pystyy päästämään irti asioista, joille ei voi mitään.

Anteeksi antamisen on todistettu olevan yhteydessä myös fyysiseen terveyteen. Viha ja katkeruus aiheuttavat kehossa stressitilan, joka näkyy muutoksina sydämen sykkeessä, verenpaineessa sekä vastustuskyvyssä. Nämä muutokset taas lisäävät muun muassa masennuksen, sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä.

Tunteiden loukku voi tuntua niin musertavalta, että se vaikuttaa ihmissuhteisiimme ja kykyymme olla aidosti yhteydessä itseemme ja muihin. Jos keskitymme katkeruuteen, emme pysty kuuntelemaan sisimpäämme.

Antamalla anteeksi vapaudumme kahlitsevista tunteista. Anteeksianto voi johtaa matalampaan stressitasoon sekä lieventää ahdistuksen ja masennuksen oireita, johtaa terveempiin ja läheisempiin ihmissuhteisiin, parempaan sydänterveyteen, matalampaan verenpaineeseen, vähentää kipuja ja parantaa unen laatua sekä immuniteettia.

Päästä irti menneestä ja opettele elämään tässä hetkessä.

Miten antaa anteeksi, kun joku on satuttanut?

Anteeksi antaminen on tietoinen päätös ja mielentila, jota voi harjoitella joka päivä. Näiden vinkkien avulla voit päästää irti katkeruudesta ja kahlitsevista tunteista.

1. Tutustu tunteisiisi

Arvosta pistettä, jossa olet juuri nyt. Ole lempeä itsellesi ja ota tilanne omiin käsiisi. Hyväksy tapahtunut syyttelemättä ketään.

Hyvä keino löytää yhteys omiin tunteisiinsa on kirjoittaminen. Kun kirjoitat ajatuksesi ja tunteesi paperille, ne kirkastuvat. Voit myös puhua asiasta läheistesi kanssa. Asioiden käsittely auttaa jäsentämään tilannetta.

Sen jälkeen mieti, miten voisit työstää näitä tunteita. Auttaisiko kävely, luonto, taide tai tarvitsetko ulkopuolista apua?

2. Päästä irti menneestä

Jotta elämässä pääsee eteenpäin, on keskeistä päästää irti menneisyydestä ja elää tässä hetkessä. Usein kannamme mukanamme menneisyyden taakkaa ja jos emme tiedosta sitä, se kahlitsee meitä ja vie tilaa hyviltä asioilta elämässä.

Irti päästäminen ja hetkessä eläminen vaativat päivittäistä harjoittelua. Voit yksinkertaisesti istua hiljaisuudessa, tarkkailla hengitystäsi ja antaa ajatusten tulla ja mennä. Vaihtoehtoisesti voit esimerkiksi lähteä kävelylle tai kirjoittaa päiväkirjaa.

3. Kirjoita tarinasi uusiksi

Et ole syntynyt ollaksesi uhri. Ota siis tunteesi omiin käsiisi ja ala rakentaa itsellesi uutta tarinaa.

Anteeksianto tulee valita aina uudestaan ja uudestaan. Kun vanhat tutut hankalat tunteet valtaavat sinut, muistuta itseäsi siitä, että olet valinnut antaa anteeksi ja olla vastuussa omista tunteistasi.

4. Se mikä ei tapa, vahvistaa

Jokaisesta vaikeasta kokemuksesta voi ainakin oppia jotain, jos ei muuta. Vaikka tapahtunut voi tuntua epäreilulta, siihen liittyvät kokemukset ovat osa henkistä kasvuasi. Vaikeat ajat voivat tuoda elämään uutta perspektiiviä.

Lähteet: LifeHack, Mielenterveysseura


Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Trending Articles