Kaikki päätöksemme eivät ole hyviä, mutta virheitään ei kannata katua loputtomasti. Itsensä syyllistäminen latistaa itsetuntoa, ja jälkeenpäin jossittelu on hyödytöntä. Se pitää huomiosi menneisyydessä, vaikka tärkeintä olisi miettiä, miten elät nyt ja millaista tulevaisuutta rakennat.
Nämä konkreettiset askeleet auttavat sinut irrottautumaan katumuksessa vellomisesta:
1. Älä tukahduta tunteitasi
Jossittelun taustalla on usein tukahdutettua surua, vihaa ja katkeruutta. On tärkeää, että annat tunteillesi tilaa, etkä häpeä tai peittele niitä. Kun annat itsellesi luvan rypeä hetken pahassa olossa, vaikeuksista on helpompi päästä yli.
Lue myös: Leeni Peltosen kolumni: Miksi me tukahdutamme tunteitamme?
2. Anna itsellesi anteeksi
Typeriä tekojaan ei saa ohittaa, mutta itseään ei kannata mollata niiden vuoksi ikuisesti. Soimaaminen laskee itsetuntoasi, mutta se ei johda konkreettisiin, positiivisiin muutoksiin.
Jos olet loukannut muita, pyydä anteeksi ja tee kaikkesi hyvittääksesi tekosi. Ole kuitenkin armollinen itsellesi. Kun asia on käsitelty, anna itsellesi lupa päästää siitä irti.
Voit sanoa itsellesi ääneen: ”Annan itselleni anteeksi enkä määritä itseäni tämän tapahtuman perusteella”. Toista lausetta, kun häpeä ja syyllisyys iskevät.
”Annan itselleni anteeksi enkä määritä itseäni tämän tapahtuman perusteella.”
Lue myös: Oletko myötätuntoisempi muita kuin itseäsi kohtaan? Tämän vuoksi se ei kannata
3. Älä arvioi menneisyyttäsi nykyhetken silmin
Menneisyys on helpompi hyväksyä, kun ymmärrät toimineesi tuolloisten kykyjesi varassa. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän opit uutta ja muutut.
Katumus johtuu usein siitä, että kritisoimme menneisyyden minää, jolla ei ollut nykyisiä tietoja ja taitoja. On kuitenkin absurdia murehtia tekojaan vuosien jälkeen, sillä et ole enää sama ihminen.
Lue myös: Näin luovut menneisyyden taakoista
4. Arvosta oppimaasi
Voit kääntää katumuksen positiiviseksi tunteeksi, kun et ajattele tekojasi virheinä, vaan oppimiskokemuksina. Ilman niitä et osaisi korjata toimintaasi.
Kun mielessäsi käynnistyy ”minun olisi pitänyt” -mantra, pysäytä se listaamalla asiat, jotka olet saavuttanut virheidesi ansiosta. Osaat ehkä käyttää rahaa järkevämmin, tiedät keneen voi luottaa ja mihin aikaansa kannattaa käyttää.
Lue myös: Pettymyksiä sietämään oppinut Pipsa Hurmerinta: ”Ei ole hyvä saada kaikkea haluamaansa”
5. Suuntaa huomiosi nykyhetkeen
Menneisyyden murehtiminen vie energiaa. Ainoat asiat, joihin voit vaikuttaa, ovat kuitenkin nykyisyydessä.
Suuntaa ajatuksesi ja voimasi tähän hetkeen. Mitä voit tehdä nyt, jotta mieltä painava asia ei enää toistuisi? Mikä elämässäsi on hyvää? Millaisesta tulevaisuudesta haaveilet?
Lue myös: Laulaja Chisu keskittyi elämään nykyhetkessä: ”Se on ainoa järkevä tapa elää”
6. Tee konkreettisia muutoksia
Katumuksen katkaisemiseen tarvitaan pohdiskelun lisäksi toimintaa. Kun tunteesi ovat tasaantuneet, ajattele tapahtunutta objektiivisesti. Johtuiko virhe omasta toiminnastasi, sattumasta vai muista ihmisistä?
Jos kyse oli sinusta, keksi parempia toimintatapoja. Kannattaako autonrattiin hypätä kiireessä, jos kolaroit tällöin roskalaatikkoon? Olisiko parempi rauhoittua, myöhästyä pari minuuttia ja peruuttaa rauhassa?
Jos virhe johtui sattumasta tai muiden toiminnasta, syyllisyyttä on turha kantaa. Muista myös, ettet voi hallita kaikkea, vaikka suunnittelisit toimintaasi. Liika ennakointi tekee elämästä hankalaa ja ylivarovaista. Meidän on yritettävä elää riskeistä ja epäonnesta huolimatta.
7. Keksi muuta tekemistä
”Poissa silmistä, poissa sydämestä” pätee murehtimiseen. Mitä enemmän ympärilläsi on menneestä muistuttavia asioita, sitä vaikeampaa tapahtumista on päästää irti.
Keksi itsellesi muuta, aivoja haastavaa ja hauskaa tekemistä. Jos muut muistuttavat sinua tapahtuneesta, rajoita somen käyttöä ja harkitse, kenen kanssa vietät aikaa. Tee tarvittaessa irtiotto ja vaihda maisemaa.
Lue myös: Hoida psyykeäsi ja vältä masennusloukku
Lähteet: Huffington Post, Psychology Today, Tiny Buddha