Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 923

Löysää pipoa, laske rimaa! Elämänlaatusi nousee kohisten, kun hyväksyt epätäydellisyytesi

$
0
0

Perfektionismi syö elämäniloa jopa huomaamattasi. Täydellisyydentavoittelija voi vaikuttaa vahvalta, mutta todellisuudessa monella perfektionistilla on heikko itsetunto. Itsekriittisyys aiheuttaa myös stressiä, joka häiritsee yöunia ja jumittaa luovuuden.

Rentous ja armollisuus ovat avaimia onnellisempaan elämään ja parempiin saavutuksiin.

Listasimme 7 hyötyä ja tapaa, jotka tapahtuvat elämänlaatusi parantuessa, kun löysäät pipoasi, heittäydyt ja naurat mokillesi.

1. Nukut paremmin

Olet lopen uuvuksissa työpäivän pinnistelyn jälkeen. Sänkyyn päästyäsi et kuitenkaan nukahda, sillä päivän mokat ja tulevaisuuden murheet alkavat pyöriä mielessäsi. Kuulostaako tutulta?

Kaava on tuttu monille stressaajille ja ylisuorittajille. Yöllä murehtiminen ei kuitenkaan edistä asioita millään tavalla, sillä mitä huonommin nukut, sitä enemmän suorituskykysi laskee.

Kun otat rennommin, nukut paremmin. Elämänlaatusi kohentuu kaikilla mahdollisilla tavoilla, kun kehosi ja aivosi saavat lepoa.

2. Olet luovempi ja tuotteliaampi

Maanisen suorittamisen sijaan lepo ja ilo ovat luovuuden avaimia. Tutkimukset osoittavat, että uni saa ihmisen ideakoneiston hyrräämään. Syvä uni aktivoi aivoja jopa enemmän kuin uusien asioiden opettelu. Tehdessään jotain vaikeaa fiksu ihminen laittaa ajoissa pillit pussiin ja ottaa välillä torkut.

Levon lisäksi armollinen asenne saa luovuuden pulppuilemaan. Kun et yritä olla täydellinen, uskallat kokeilla uusia asioita, vaikka mokailisit. Voit pallotella ideoita ja kokeilla erilaisia toimintatapoja, kun et pyri pikavauhdilla ratkaisuun, etkä soimaa itseäsi, jos jokin kokeilu ei toimi.

3. Elämästäsi tulee rutkasti kiinnostavampaa

Rento ja utelias ihminen uskaltaa kokeilla erikoisiakin asioita. Hän ei lamaannu, vaikka jokin idea toimi tai muut pitävät sitä outona, sillä hänen itsetuntonsa ei ole riippuvainen ulkoisesta menestyksestä.

Kun et tee liian varmoja ratkaisuja ja pyri täydellisyyteen, uskallat poiketa sivupoluille. Sattumasta saattaa syntyä uusi ura tai vuosisadan rakkaustarina. Suorittaja taas ohittaa sokeasti monta kiinnostavaa mahdollisuutta, koska hänellä on aina kiire.

4. Virheet muuttuvat opettavaisiksi kokemuksiksi

Perfektionistin maailmassa on vain onnistumisia ja epäonnistumisia. Itseensä lempeästi suhtautuvan ihmisen elämässä on kokemuksia, jotka opettavat häntä.

Älä anna perfektionismin hallita elämääsi.

Elämänlaatusi nousee kohisten, kun hyväksyt epätäydellisyytesi.

Armollisuus ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi suhtautua virheisiisi välinpitämättömästi. Viisas ihminen ottaa teoistaan vastuun, mutta hän osaa asettaa mokansa terveisiin mittasuhteisiin. Hän ymmärtää, että virheet ovat usein monen tekijän summia, eikä niistä kannata syyttää vain itseään.

Perfektionisti ei välttämättä opi virheistään mitään. Mokien ajattelu voi ahdistaa niin paljon, ettei hän pysty analysoimaan, mitä tapahtui, ja miten hänen kannattaisi toimia jatkossa.

Epätäydellisyytensä hyväksyvä ihminen pystyy pohtimaan, mikä olisi tulevaisuudessa hedelmällisempi toimintatapa. Hyvistä ja huonoista kokemuksista muodostuu hänen elämänpolkunsa. Polku ei ole aina helppo, mutta se on hänelle kiinnostava ja kasvattava.

5. Opit nauramaan mokillesi

Kun perfektionisti pillahtaa itkuun, rento ihminen purskahtaa nauruun. Harvat virheet ovat oikeasti todella vakavia, ja kommelluksista voi ammentaa huumoria.

Stressaantunut ja itsekriittinen suorittaja suuttuu, ahdistuu ja häpeää mokatessaan. Joustavalla mielellä varustettu ihminen pystyy nauramaan sählingille – ainakin jälkeenpäin. Hän ei myöskään häpeile kommelluksiaan, vaan hauskuuttaa muita muistelemalla niitä.

6. Alat suhtautua muihin empaattisemmin

Perfektionistin voi olla vaikea sietää muiden virheitä, sillä ne muistuttavat häntä hänen omasta epätäydellisyydestään. Hän voi jättää tukea kaipaavan ihmisen yksin, koska ei pysty kohtaamaan heikkoutta ja  vaikeuksia.

Kun hyväksyt itsesi, sinun on helpompi hyväksyä myös muut. Heidän virheensä ja ongelmansa eivät ahdista sinua, vaan pystyt kuuntelemaan, tukemaan ja auttamaan.

Lempeys tekee hyvää kaikille ihmissuhteille. Empaattinen ihminen on pidetympi työkaveri kuin takakireä valittaja. Hän on rakastettu ystävä, kumppani ja vanhempi, joka ei syyttele, stressaa ja räjähtele jatkuvasti.

7. Opit rakastamaan ja arvostamaan itseäsi

Perfektionismin tragedia on se, että ihminen ei rakasta itseään pyyteettömästi. Hänen on yllettävä huippusuorituksiin, jotta hän tuntisi olevansa arvokas.

Kun opit sietämään epätäydellisyyttäsi, pystyt hyväksymään itsesi silloinkin, kun kaikki ei mene nappiin. Tunteesi eivät seilaa huipulta pohjalle, vaan olosi on tasaisen luottavainen. Nautit onnistumisistasi, mutta et hauku itseäsi maan rakoon huonoina päivinä.

Itsensä arvostaminen ja rakastaminen antaa tarvittavaa rohkeutta myös työelämään ja ihmissuhteisiin. Kun kunnioitat itseäsi, uskallat vaatia kunnioitusta muilta. Et jää huonoon suhteeseen tai työpaikkaan, sillä tiedät ansaitsevasi parempaa. Luotat siihen, että elämä kantaa, vaikka tekisit irtioton.

Lähteet: Duodecim, Mind Body Green, Psychology Today, Suomen mielenterveysseura, The Art of Simple Life

Lue myös:

8 syytä, miksi sinunkin kannattaa olla vähän hullu

Huono itsetunto? Näin voit treenata itsellesi paremman itsetunnon

Oletko ihan tavallinen? Onnittelut! On monta syytä, miksi kannattaa olla keskitasoa

Täydellisyydentavoittelu voi tehdä onnettomaksi – opi olemaan armollinen itsellesi

Onko sinulla yliherkkä omatunto? Tästä jatkuva syyllisyys voi johtua

Oletko piiloperfektionisti? 7 yllättävää piirrettä, jotka johtuvatkin tiedostamattomasta täydellisyyden tavoittelusta

Keskustele:

Perfektionismi ja virheiden pelko rasittavat, voiko tästä oppia eroon?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 923

Trending Articles