Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Täydellisyyden tavoittelu voi tehdä onnettomaksi – opi olemaan armollinen itsellesi

$
0
0

Pitäisi ehtiä levittää pyykit, viettää laatuaikaa lasten kanssa ja samalla kokata terveellinen ateria koko perheelle. Koira ei ole päässyt kunnon lenkille viikkoon ja astiakaappien päällä on kerros pölyä. Ahdistaa. Aikaa on liian vähän, eikä mihinkään ole mahdollisuutta paneutua kunnolla – ainakaan sinun mielestäsi.

Ajatteletko usein, että annat joka päivä itsestäsi enemmän kuin jaksat, ja siltikään se ei mielestäsi ole tarpeeksi? Jos olosi on jatkuvasti levoton ja ahdistunut, onnettomuutesi syy saattaa olla liiallinen täydellisyyden tavoittelu.

Opettele uudenlainen ajattelutapa ja nauti elämästä rennommin rantein.

Opi tunnistamaan, mikä on tärkeää

Perfektionistille on ominaista, että kaikki asiat on hoidettava heti. On toki asioita, joihin on tartuttava viivyttelemättä, mutta oman jaksamisen ja onnellisuuden parantamiseksi sinun kannattaa opetella priorisoimaan.

Metodi on sama kuin ensiavun vastaanotossa, jossa potilaiden hoitojärjestys luokitellaan vammojen vakavuuden mukaan. On asioita, jotka vaativat hoitoa heti, asioita, jotka voivat hyvin odottaa ja niitä, joille et voi mitään. Mieti siis arkistenkin askareiden kohdalla, onko tämä asia pakko tehdä heti? Mitä tapahtuu, jos lykkäät tekemistä huomiseksi? Saatat huomata, että moni asia on kiireellinen vain omasta mielestäsi.

Höllentämällä vaatimuksia annat itsellesi aikaa myös nauttia elämästä.

Lue lisää: Aina kiire aamuisin? Nämä 10 aamurutiinia helpottavat arkeasi

Opi jakamaan työtä ja vastuuta

Monet minä itse -naiset joutuvat opettelemaan vastuunjakamisen lasten myötä. Kun perheessä on useita huolehdittavia, oma aika ei enää riitä kaikkien lankojen pitelyyn.

Perfektionistit ajattelevat usein, että delegoiminen on osoitus heikkoudesta. Päin vastoin! Avun vastaanottamisen opetteleminen on hyvä taito, joka auttaa jaksamaan rankassakin arjessa.

Opettele eroon teen itse kaiken paremmin -asenteesta ja siirrä keittiövuoro välillä puolisolle. Kontrollin menettäminen tuntuu varmasti ensin pelottavalta, mutta kun huomaat, että puoliso saa pidettyä lapset hengissä – vaikka sitten pakastepitsalla – alat nauttia lisääntyneestä omasta ajastasi.

Lue lisää: Burnout voi varoittaa tulostaan näinkin – Torju työuupumus ajoissa

Opi kertomaan tunteistasi

Jos et ole vielä opetellut ei-sanan käyttöä, tee se nyt. Unohda liika kiltteys ja pohdi realistisesti, mihin aikasi ja voimasi riittävät. Opettele myös kertomaan tunteistasi.

Moni täydellisyyden tavoittelija puurtaa tunnollisesti valittamatta ajatellen, että jonkunhan tämänkin on tehtävä, tai lopussa kiitos seisoo. Perfektionisti ajattelee, että tunteiden osoittaminen on merkki heikkoudesta. Niinpä hän harvoin kieltäytyy esimerkiksi uusista työprojekteista, sillä hän haluaa olla paras kaikessa.

Olosi kevenee, kun opettelet sanomaan kumppanillesi, ettet yksinkertaisesti ehdi hoitamaan suursiivousta, lasten harrastuksia ja syntymäpäiväkakun leivontaa samana päivänä. Pomosi ei myöskään pidä sinua huonona työntekijänä, jos kerrot hänelle ylikuormituksesta. Töiden uudelleenjärjestely on helpompaa (ja taloudellisempaa) kuin sairaslomasijaisen etsiminen.

Lue lisää: Jatkuva huolehtiminen vie voimat – Näe elämäsi uusin silmin ja voit paremmin

Opi hyväksymään oma epätäydellisyytesi

Oletko surkea aikataulujen laatija vai lojuvatko talvitakit eteisessäsi vielä juhannuksenakin? Yksikään ihminen ei voi olla hyvä kaikessa.

Pakonomainen täydellisyyden tavoittelu saa aikaan sen, ettet kykene koskaan nauttimaan siitä, missä olet nyt. Huolehdit jatkuvasti asioista, jotka sinun pitää tehdä seuraavaksi. Sen sijaan, että hakkaat päätäsi seinään ja yrität epätoivoisesti parantaa tapasi, mieti voisitko vain hyväksyä omat puutteesi? Olisitko mukavampi sinä, jos vain lakkaisit ajattelemasta niitä takkeja?

Vanhoista rutiineista irti päästäminen ei toki onnistu hetkessä. Kestää tovin, ennen kuin lakkaat katsomasta naulakkoa ”sillä silmällä”. Jos irtipäästäminen tuntuu hankalalta, aseta itsellesi takaraja. Takit lähtevät eteisestä viimeistään vappuna.

Lue lisää: Onnellisuus ja läsnäolo – 10 ajatuksia herättävää lausetta

Opi olemaan armollisempi myös muita kohtaan

Saatat huomaamatta vaatia läheisiltäsi yhtä paljon kuin itseltäsi – eli liikaa.

Jos puolisosi on suurten linjojen ihminen, laatustandardien valvominen kotona saattaa aiheuttaa mojovia näkemyseroja. Olet ehkä itse niin tottunut piiskaamaan itseäsi, ettet enää huomaa, kuinka jatkuvasti väheksyt kumppanisi tekemisiä. Kukaan ei jaksa kuunnella jatkuvaa motkotusta, joten ei ihme, jos parisuhdekaan ei ole parhaassa mahdollisessa jamassa. Jatkuva kritisointi ei myöskään nostata lasten itsetuntoa.

Anna teinin siivota huoneensa omalla tavallaan, tai anna miehen levitellä työkalunsa autotallissa miten tahtoo. Oma olosi kevenee, kun sinun ei tarvitse jatkuvasti tuntea huonoa omatuntoa siitä, että olet jälleen ollut takakireä äiti tai nalkuttava puoliso.

Lähteet: Daily Worth, Huffington Post

Lue myös: Lapsi elää läsnäolosta

10 syytä viettää sapattivuosi

Lempeä elämä: Miten saavuttaa läsnäolo lomalla

Näin vältät lomastressin – 7 vinkkiä palautumiseen

The post Täydellisyyden tavoittelu voi tehdä onnettomaksi – opi olemaan armollinen itsellesi appeared first on Anna.fi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Trending Articles