Monen mielikuvissa ADHD:n oireet ovat ylivilkkaus ja keskittymisvaikeudet, mutta myös muunlaiset piirteet voivat kieliä siitä. Siksi diagnoosia voikin olla vaikea tehdä, erityisesti aikuisena. Diagnoosin tulee aina pohjata omasta historiasta löytyvään todistusaineistoon.
– On tärkeä muistaa, että ADHD on kehityksellinen häiriö. Jos yhtäkkiä tuntuu esimerkiksi siltä, ettei jaksa keskittyä asioihin, muisti pätkii tai työ on stressaavaa, ensimmäinen johtopäätös ei pitäisi olla ADHD – ellei lapsuudessa ole ollut merkkejä siitä, neuropsykologian erikoispsykologi Johanna Nukari selittää.
Vaeltelu oppitunneilla, levottomuus palavereissa
Kaivautuminen kouluaikojen muistoihin ja kokemuksiin voi usein paljastaa ADHD:n oireita. Jos oppitunneilla teki mieli lähteä liikkeelle pulpetin äärestä, se viittaa ADHD:seen usein yhdistyvään motoriseen levottomuuteen.
– Aikuisena moni pystyy hillitsemään tätä oiretta, mutta esimerkiksi työkokouksissa voi silti olla raskasta istua pitkään paikallaan tai haluaa tehdä samalla jotain käsillään, Nukari toteaa.
Entä harhailivatko lapsena ajatukset epäolennaiseen kesken koulupäivän? Kun opettaja antaa lukutehtävän tunnilla, ADHD-oireinen lapsi voi unohtua katselemaan koiran ulkoiluttajaa luokan ikkunasta muiden oppilaiden jo käännellessä kirjan sivuja. Tai kokeeseen vastaamisen sijasta saattaa jämähtää tuijottamaan oppilasta, joka lähtee teroittamaan kynäänsä.
– Kaikilla ADHD ei ilmene koulussa vilkkautena tai toisten työskentelyn häiritsemisenä, vaan niin, etteivät ajatukset ole siinä, mitä ollaan tekemässä.
Lue myös: Näin hoidat keskittymiskykyäsi pitkin päivää – 10 aivotutkijoiden vinkkiä
ADHD saa ylikeskittymään kiinnostaviin asioihin
Keskittymiskyvyn puute hankalissa ja tylsissä asioissa, kuten epämieluisissa kouluaineissa – tai aikuisena työtehtävissä – ei kuitenkaan tarkoita, ettei keskittymään pystyisi lainkaan. ADHD-oireinen saattaa olla jopa ylikeskittyä: kiinnostavissa asioissa voi uppoutua pelaamaan tuntikausiksi tai selaamaan Wikipedia-artikkeleja yömyöhään.
– Keskittyminen jää helposti jumiin, Nukari kuvailee.
Jumiutuminen voi myös saada aikaan sitä, että asiat jäävät hoitamatta. Kun pölyjä pyyhkiessään huomaa työpöydällä jonkin kiinnostavan kirjan, seuraavat tunnit saattavatkin kulua romaanin parissa eikä taloustöitä tehden.
”Kun tulee elämänvaihe, jossa pitää ottaa itse vastuuta, pakka levähtää käsiin.”
Lapsuudessa ADHD:lle tyypillinen vaikeus hoitaa asioita ja olla järjestelmällinen voi kuitenkin jäädä piiloon, jos aikuiset ovat olleet toiminnanohjaajia.
– On huolehdittu jumppakassit mukaan ja että läksyt on tehtynä. Vanhemmat ovat hoitaneet asioita lapsen puolesta. Mutta sitten kun tuleekin elämänvaihe, jossa pitää ottaa enemmän itse vastuuta, pakka levähtää käsiin, Nukari selittää.
Aikuisena ADHD voi heijastua parisuhteen oireisiin
Sekainen pakka on haaste myös aikuisena ihmissuhteissa. Jos ADHD:n vuoksi vaikka kotityöt jäävät tekemättä tai laskut maksamatta, se hiertää elämää parisuhteessa. Samoin kuin se, jos ADHD saa aikaan sovittujen asioiden ja tapaamisten unohtelua sekä myöhästelyä.
Tunteiden säätely saattaa myös sakata. Lapsuudessa se on voinut tarkoittaa, että suuttuessaan mottaa koulukaveria. Liikenteessä se voi näkyä kaahaamisena tai kaupassa ostelemisena yli varojen.
Kumppanin kanssa levottomuus ilmenee keskustellessa: tulee puhuttua, ennen kuin ajattelee, ja keskeytettyä toisen lauseet.
– Tällainen käytös saa aikaan helposti väärinkäsityksiä ja riitoja, Johanna Nukari sanoo.
Keskusteluja voi haitata myös ajatusten harhailu.
– Jos keskittyy ulkona lentävään lintuun silloin, kun kumppani kertoo rankasta päivästään, voi syntyä kokemus, ettei toinen ole kiinnostunut. Olisikin tärkeää pystyä sanoittamaan, ettei piittaamattomuus ole tarkoituksellista, Nukari korostaa.
Kotiliesi.fi: Jo 5 minuutin hengitysharjoitus voi lievittää stressiä ja alakuloisuutta – katso vinkit harjoitukseen
ADHD-liitto antaa tietoa ja tukea
Jos hälytyskellot soivat, ADHD-liiton materiaalien avulla voi lähteä selvittämään, onko todella kyse aivojen häiriöstä vai johtuuko yllä kuvatun kaltainen levottomuus jostakin muusta. Johanna Nukari rohkaisee etsimään liiton avulla tietoa ja tukea.
– Liiton kautta on saatavilla myös erilaisia kursseja ja webinaareja, hän vinkkaa.
ADHD-oireet aikuisena – tarkkaile mm. näiden toistuvuutta:
- Motorinen levottomuus: palaverissa istuessa syntyvä tarve tehdä jotain esim. käsillään.
- Keskittymiskyky epämieluisaan: Ajatus harhailee toisaalle ja toisarvoiseen.
- Ylikeskittyminen mieluisaan: Maratonpitkät peli- tai nettihakusessiot.
- Järjestelmällisyys: Pienet asiat eivät hoidu, kun harhautuu kesken askareen aikasyöppöön sijaistoimintaan.
- Tunteiden säätely: Riskejä kaihtamaton impulsiivisuus esim. liikenteessä tai rahankäytössä.
- Keskustelutaito: Puhe ennen ajatusta, toisen keskeyttäminen, toisen puheen täysi ohittaminen.