Mitä hyviä eväitä isän tyttönä kasvaminen antaa työelämään?
Psykologisesti ajatellen isät edustavat itsenäisyyttä ja rohkeutta pitää puolensa. Lapsuuden aikainen samaistuminen isään antaa naiselle mahdollisuuksia toteuttaa maskuliinisia puoliaan, ja monet miehisiksi mielletyt ominaisuudet ovat vahvuuksia työelämässä.
Tilanne on hyvä, jos isän tyttö tuntee itsensä isältä opituista arvoistaan huolimatta selvästi naiseksi. Hänellä on turvallinen olo, hän luottaa itseensä ja uskaltaa sanoa mielipiteensä, mutta toisaalta hän tietää olevansa nainen ja luottaa itseensä naisena.
Entä mitkä ovat isän tytön heikot puolet?
Kiinteään isäsuhteeseen voi usein liittyä jopa neuroottisen huono äitisuhde. Tyttö ihannoi isää, koska hän ei halua olla ainakaan samanlainen kuin äiti.
Saattaa myös olla, että isän tyttö on miehisiä arvoja ihannoidessaan tottunut – usein tiedostamattaan – pitämään naisia alempiarvoisina ja huonompina. Pahimmillaan hän voi esimerkiksi työelämässä tai kaveriporukassa käyttäytyä negatiivisesti ja alistavasti muita naisia kohtaan.
Lue myös: Itsensä brändääminen työelämässä
Miten isän tyttö pärjää parisuhteessa?
Pahimmillaan isän tytön voi olla vaikea solmia hyvää parisuhdetta. Jos äitisuhde on jäänyt huteraksi, isän tytön voi olla hankalaa löytää omaa naisellisuuttaan ja hyväksyä seksuaalisuuttaan.
On surullista, jos isän tyttö lähtee parisuhteessa kilpailemaan miehen kanssa miehenä olemisessa. Hyvässä suhteessa mies saa olla mies, ja hänellä on tilaa olla vahva omana itsenään. Samoin kuin naisella pitää olla tilaa olla naisellisesti vahva.
Lue myös: Sitoutumisen pelko
Millainen on mielestäsi isän tyttö?
Tytölle on tyypillisempää samaistua äitiin kuin isään, mutta isäänkään samaistuminen ei ole mitenkään poikkeavaa, eikä se välttämättä ole merkki seksuaalisuuden suuntautumisen eroista.
Erilaisista syistä isä vain tuntuu tytöstä erityisen läheiseltä, ja niinpä hän samaistuu enemmän isään kuin äitiin ja haluaa olla isän kaltainen. Isän tyttö ihailee isää, ihannoi tämän maskuliinisuutta, eteenpäin pyrkivyyttä ja valtaa – asioita, jotka on perinteisesti ja varsinkin psykologisessa mielessä liitetty miehiin.
Tasa-arvoisemmaksi käyvässä yhteiskunnassa myös isän rooli on muuttunut ja isät rohkenevat korostaa erilaisia piirteitään, joten isän tytötkin ovat tulevaisuudessa entistä moninaisempia. Koti-isän tyttö saa eri mallin kuin kiireisen ja pitkää päivää tekevän uramiehen tyttö.
Lue myös: Ile Kallion ja Martta-tytön suhde ja Sinikka-Sokan ja Emilian suhde
Voiko isän tyttönä kasvamiseen liittyä sairaalloisia piirteitä?
Vanhempien ja lapsen suhteen pitää aina lähteä lapsen tarpeesta, lapset eivät ole olemassa vanhempiaan varten. Jos kovin kiinteä isä-tytärsuhde on vain isän toive, siihen saattaa liittyä riskejä.
Kun isä kaipaa pikkutytön ihailua ja yrittää sitoa tämän lähelleen, voi tilanne olla kiusallinen. Ei ole oikein, että tyttö tuntee syyllisyyttä esimerkiksi siitä, ettei hän huomioi tai ihaile isäänsä kylliksi tai että hänen takiaan isälle tulee paha mieli. Pahimmillaan liian riippuvainen isä-tytärsuhde voi lähennellä hyväksikäyttöä.
Mitä isän tytön kannattaa opetella?
Työelämässä isän tytön haaste on löytää kumppanuutta toisten naisten kanssa ja oppia arvostamaan myös hyviä naisellisia piirteitä. Jos ei voi ihailla äitiään, on tärkeää hakea itselleen muita naisellisia esikuvia ja pohtia, millainen nainen itse haluaisi olla.
Mikäli isäsuhde on ollut kovin kiinteä, siitä pitää osata irtautua, joko omin avuin tai terapiassa. Parisuhteen onnistumisen edellytys on, että vaikka isän tyttö arvostaakin monia miehisinä pidettyjä ominaisuuksia, hän tuntee silti itsensä arvokkaaksi nimenomaan omana itsenään, naisena.
Lue myös: Hyvä työkaveri, Testaa onko sinulla hyvä itsetunto.
The post Olitko lapsena isän tyttö? Miten se näkyy miessuhteissa ja työelämässä? appeared first on Anna.fi.