Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 923

Pelkäätkö uupuvasi? Korjaa nämä 4 asiaa

$
0
0

Uupumus ei ole leikin asia: se rampauttaa henkisesti, aiheuttaa ahdistusta ja sumentaa asioiden vaikutussuhteita. Uupunut ihminen ei voi hyvin.

Ohjelmistoyritys Basecampin perustajat Jason Fried ja David Heinemeier Hanson tunnetaan menestysteoksesta ReWork – Tee työsi toisin (Atena, 2011), joka käsitteli menestymistä. Vastikään julkaistussa uutuuskirjassaan Kesytä töiden hullunmylly (Atena, 2019) kaksikko pureutuu nykypäivän stressaavan työkulttuuriin ja siihen, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Näin työnteosta tulee vähemmän uuvuttavaa.

Poimimme kirjasta 4 konkreettista vinkkiä tyynempään työntekoon.

1. Käytä chatteja säästeliäästi

On uuvuttavaa seurata jatkuvasti työpäivän aikana ryhmä-chatteja. Silti niiltä kokonaan silmänsä ummistaminen ei luultavasti ole järkevä ratkaisu. Käytä chatteja silloin, kun asialla on oikeasti kiire. Jos asia sen sijaan voi odottaa tai se on hyvin tärkeä ja ajattelua vaativa, älä aloita sen puimista chatissa.

2. Luovu epärealistisista aikatauluista

Oletko pohtinut, että sinun pitäisi kenties määritellä aikataulujasi realistisemmiksi? Tiedät, että aikataulusi eivät ole kunnossa, jos työ vaatii sinulta lyhyessä ajassa kohtuutonta työmäärää tai työn odotettu laatu on räikeässä epäsuhdassa työlle varattuun aikaan ja resursseihin nähden.

Ahdistusta, ylitöitä ja uupumusta on tiedossa myös silloin, jos työn määrä kasvaa alkuperäisestä, mutta aikataulu pysyy ennallaan.

Uupumus on usein kiireen kaveri – kiinnitä siis huomiota aikatauluihisi.

Uupumus on usein kiireen kaveri – kiinnitä siis huomiota aikatauluihisi.

3. Älä pyri kaikessa täydellisyyteen

On täysi mahdottomuus panostaa kaikkeen täysillä. Pohdi, missä asioissa tarpeeksi hyvä lopputulos riittää. Näin onnistut hahmottamaan myös ne asiat, joihin haluat panostaa täysillä.

4. Karsi tehtäviä

Tehtävälistan supistaminen on ainoa tapa saada enemmän tehdyksi” ja ”Aikaa saa lisää vain sanomalla ’ei’”, kirjassa todetaan. Tunnista siis turhat työtehtävät ja poista ne tehtävälistaltasi sekä opettele sanomaan ei, kun siihen on tarve.

Lue myös:

Näin elämäsi muuttuu, kun opettelet sanomaan ”ei”

Oudot oireet olivatkin työuupumusta – lopulta Riitta Mähönen, 49, irtisanoutui

Uupuminen yllättää monet salakavalasti keskellä ruuhkavuosia – toipuminen vaatii kolmenlaisia muutoksia


Viewing all articles
Browse latest Browse all 923

Trending Articles