Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 923

Treenaa pinna pidemmäksi – näin parannat kärsivällisyyttäsi ja keskittymiskykyäsi

$
0
0

Liitytkö joka vuosi uuden kuntosalin jäseneksi, mutta harrastus lopahtaa parin kuukauden jälkeen? Takkuavatko työt ja jääkö siivous kesken, kun unohdut selamaan nettiä?

Nämä 6 vinkkiä auttavat keskittymään ja antavat voimaa ponnistella suurten ja pitkien hankkeiden eteen:

1. Hyväksy levottomuutesi ja hallitse sitä

Kärsimättömyys liittyy yleensä temperamenttiin. Levottomat ihmiset ovat usein reaktioherkkiä, tunteellisia ja ekstrovertteja. Hallitsemattomina nämä piirteet voivat tehdä elämästä lyhytpinnaista sähläystä. Kun tunnet temperamenttisi ja opit hallitsemaan sitä, voit jalostaa levottomuutesi energisyydeksi.

Älä ajattele, että kärsimättömyys on heikkous, joka sinusta pitäisi kitkeä täysin. Ajattele sitä ominaisuutena, josta on myös hyötyä, kun vain opit hallitsemaan sitä.

Lue myös: Temperamentti erottaa: Oletko introvertti vai ekstrovertti?

2. Aseta tavoitteita ja tee suunnitelmia

On vaikeaa olla sinnikäs, jos et tiedä, mitä haluat. Listaa asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Mieti, mihin haluat käyttää aikaasi ja mitä haluaisit saavuttaa.

Tavoitteet voivat olla suuria ja liittyä esimerkiksi töihin tai haaveeseen maratonin juoksemisesta. Tarkastele kuitenkin myös päivittäistä elämääsi, sillä kärsimättömyys voi vaikeuttaa arjenhallintaa. Haluaisitko, että kotisi olisi siistimpi tai jaksaisit kuntoilla?

Tee seuraavaksi suunnitelmia, jotka vievät kohti tavoitteita. Jos haaveilet siistimmästä kodista, mieti, viekö netissä roikkuminen aikaa kotitöiltä ja sulje puhelin. Jos haluat kohottaa kuntoasi, hanki liikuntavaatteet ja tee kaverin kanssa jumppatreffit.

Lue myös: Tunne tavoitteesi, kun teet elämänmuutosta

3. Selvitä, mikä motivoi juuri sinua

Mitkään keskittymisniksit eivät auta, jos motivaatiosi on nollassa. Voimakas sisäinen palo taas auttaa levotontakin ihmistä jaksamaan.

Kun asetat itsellesi tavoitteita ja teet suunnitelmia, ole rehellinen. Haluatko todella näitä asioita? Suoritatko jonkun toisen unelmia tai vanhoja haaveitasi, joista on tulllut sinulle huomaamatta merkityksettömiä?

Kaikkien elämässä on myös asioita, jotka on pakko tehdä, vaikka ei huvittaisi. Saat velvoitteet hoidettua, kun muistutat itsellesi, miksi ne pitää tehdä. Veroilmoituksen täyttö voi olla ärsyttävää, mutta säästyt monilta sähköposteilta, kun hoidat asian kerralla kuntoon.

Lue myös: Mistä löydän kadonneen motivaation?

4. Organisoi ajankäyttösi, paloittele päiväsi

Pelkän pitkän projektin ajatteleminen voi uuvuttaa. Jaksat ponnistella, kun paloittelet hankkeen pienempiin osiin, esimerkiksi kuukausi- tai viikkotavoitteisiin.

Aseta myös jokaiselle päivälle tavoitteita, jotka palvelevat suurempaa päämäärääsi. Älä päätä epämääräisesti, että ”huomenna siivoan”, vaan tee konkreettinen suunnitelma.

Varaa tunti imuroimiselle ja tunti tavaroiden järjestelylle. Pidä tauko ja varaa iltapäivästä tunti pintojen pesemiselle. Koko päivän urakalta kuulostava suursiivous hoituukin kolmessa tunnissa.

Jos kokonaisen tunnin keskittyminen on vaikeaa, aloita vartista. Pidä 45 minuutin välein taukoja, jotta vireystilasi ei laske.

Lue myös: Näin opit organisoimaan ajankäyttöä – 5 keinoa, joilla jatkuva kiire katoaa

5. Järjestä ympäristö miellyttäväksi

Kun teet asiaa, joka venyttää hermosi äärimmilleen, järjestä ympäristö mahdollisimman mukavaksi. Osa keskittyy parhaiten hiljaisuudessa. Vastamelukuulokkeista voi olla apua hälyisällä työpaikalla.

Osa taas nauttii pienestä porinasta. Veroilmoitus voi olla helpompi täyttää kahvilassa, kirjastossa tai musiikkia kuunnellen.

Sano muille suoraan, että tarvitset rauhaa. Etsi työpaikalta huone, jonka oven saa kiinni. Sulje sähköposti ja puhelin. Ilmoita perheelle, että lähdet tunniksi tekemään omia asioitasi, eikä sinulle saa soitella.

Lue myös: Jo hetki hiljaisuutta riittää – 3 huikeaa hyötyä, jotka hiljaisuus saa aikaan kehossasi

6. Liiku, lepää ja syö hyvin

Keskittymiskykyään voi parantaa terveellisillä elintavoilla. Vältä kofeiinia, sokeria ja nikotiinia, jotka kiihdyttävät oloa. Suosi kuitupitoista, hitaasti energiaa vapauttavaa ruokaa, kuten kasviksia, täysjyvätuotteita ja proteiinia.

Älä tingi yöunista, sillä univaje on myrkkyä keskittymiskyvylle. Reipas liikunta auttaa purkamaan levottomuutta ja saamaan unenpäästä kiinni. Tavoitteellinen urheilu vahvistaa myös henkistä sinnikkyyttä ja päämäärätietoisuutta.

Lue myös: Oikea ruokailurytmi virkistää aivoja – näin ajoitat syömisesi oikein

7. Liitä tekemisesi osaksi suurempaa kokonaisuutta

Kärsivällisyytemme on koetuksilla stressaavissa ja turhauttavissa tilanteissa. Tällöin ei kannata miettiä vain sitä, mitä tapahtuu nyt, vaan asettaa oma toiminta osaksi suurempaa kokonaiskuvaa.

Vaikea työ on helpompi sinnitellä valmiiksi, kun mietit, kuinka moneen ihmiseen lopputulos vaikuttaa jollain tavalla. Vaikka ponnistus rasittaisi nyt, se voi edistää tulevaisuudessa monia sinulle tärkeitä asioita.

Vaikka flunssa pilaisi treenin pariksi viikoksi, liikkumista kannattaa jatkaa. Fyysinen kuntosi vaikuttaa henkiseen jaksamiseesi, jaksaminen taas ihmissuhteisiisi. Sinulla on koko loppuelämäsi aikaa treenata, joten yhdestä tauosta ei kannata lannistua.

Lue myös: Kysy itseltäsi 6 kysymystä, joiden avulla löydät elämän tarkoituksen

Lähteet: Better Humans, Positive Living, Terve.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 923

Trending Articles