Jokainen ihminen kokee jopa päivittäin tunteita, joita ei haluaisi kokea eikä tunnustaa itselleen.
– Yleisimmät näistä tunteista ovat kateus, mustasukkaisuus ja vahingonilo. Ajattelemme esimerkiksi, että kateutta tunteva ihminen on heikko, ja että itse en kateuteen lankea. Mutta se ei pidä paikkaansa. Kaikki me tunnemme näitä tunteita, psykoterapeutti ja pappi Riina Luomanperä kertoo.
Kateus, mustasukkaisuus ja vahingonilo ovat tunteita, joihin liittyy vahvasti häpeän kokemus. Ajatellaan, että on noloa olla kateellinen ystävälle, mustasukkainen puolisolle tai vahingoniloinen työkaverille. Häpeä tekee näistä tunteista ihmisille vaikeita käsittää.
– Häpeään liittyy ajatus siitä, että ihminen on heikoilla. Ja sitä, että on heikoilla, kukaan ei halua itselleen myöntää.
Riina korostaa, että tunteet eivät itsessään ole hyviä tai huonoja eikä tunteitaan voi valita. Mutta siihen, mitä kateus, mustasukkaisuus tai vahingonilo saavat aikaan, jokainen voi itse vaikuttaa.
Tunteista voi seurata ongelmia ja vahinkoa tai niistä voi oppia jotain tärkeää itsestään ja elämästään. Mutta miten tämä onnistuu? Lue Riinan neuvot kateuden, mustasukkaisuuden ja vahingonilon käsittelyyn.
1. Ole itsellesi armollinen
Mitä enemmän tunteita yrittää kieltää, sitä todennäköisemmin ne alkavat hallita elämää. Ikävätkin tunteet kannattaa hyväksyä ja ymmärtää, että ne ovat inhimillisiä.
– Ole armollinen itsellesi: näitä tunteita saa tuntea ja ne ovat meihin sisäänrakennettuja. Jo pieni lapsi on kateellinen toisen leluista ja mustasukkainen pikkusisaruksestaan, eivätkä nämä tunteet häviä iän myötä.
Tunteistaan ei myöskään tarvitse kokea syyllisyyttä.
–Vahingonilon kokeminen ei tarkoita sitä, että olisit huono ihminen iloitessasi toisen epäonnesta. Vahingonilolla on negatiivinen kaiku, mutta se on ihmisille luontainen tunne. Monet komediatkin perustuvat vahingonilolle: banaaninkuoreen liukastuminen naurattaa meitä.
2. Mieti, mistä voit olla kiitollinen
Usein olemme mustasukkaisia tai kateellisia sellaiselle ihmiselle, jolla on jotain, mitä itsellämme ei ole. Vahingonilokin on suurinta silloin, kun se liittyy ihmiseen, jota jostain syystä kadehtii.
– Kun omaa itseään pitää arvokkaana ja riittävänä, näitä kaikkia tunteita voi hillitä. Kiinnitä huomiota asioihin, jotka omassa elämässäsi ovat hyvin ja joista voit tuntea kiitollisuutta.
Jos olet esimerkiksi hyvin mustasukkainen puolisostasi, mieti, mitkä asiat suhteessanne ovat hyvin ja muista, että hän on valinnut juuri sinut.
3. Käännä katse itseesi
Pohjimmiltaan sekä kateudessa, mustasukkaisuudessa että vahingonilossa on kyse siitä, että ihminen on jollain tavalla tyytymätön itseensä ja elämäänsä. Siksi näiden tunteiden kohdalla kannattaa kääntää katse itseensä.
– Käytä enemmän aikaa omaan elämääsi ja omiin haasteisiisi sen sijaan, että pohtisit muiden valintoja. Mitä voisit tehdä elämässäsi eri tavalla, jotta olisit itseesi tyytyväinen?
4. Muuta tunne positiiviseksi
Vaikeista tunteista voi seurata hyviä asioita, jos ihminen itse niin haluaa.
Esimerkiksi kateutta on olemassa kahdenlaista: vahingoittavaa ja positiivista kateutta. Vahingoittavasta kateudesta on kyse silloin, kun ajatellaan, että se, mitä toisella on, on itseltä pois.
– Positiivinen kateus puolestaan on sitä, kun ihminen saa kateudesta voimaa toimia niin, että saisi itsekin elämäänsä asioita, joita toiselta kadehtii.
Myös mustasukkaisuudesta voi seurata hyviä asioita, jos se ei johda epäilyyn ja syyttelyyn vaan avoimeen keskusteluun.
– Jos kokee mustasukkaisuutta, siitä kannattaa kertoa toiselle avoimesti ja rehellisesti. Mustasukkaisuus on normaalia, ja se kertoo myös välittämisestä.
5. Muista, että kyse on omasta tunteestasi
On hyvä muistaa, että ikävä tunne on usein vain tunne. Mustasukkaisuuden kokemus ei välttämättä tarkoita sitä, että jotain pahaa olisi oikeasti tapahtumassa.
– Mustasukkaisuuteen liittyy vahvasti mielikuvitus, jota ei kannata päästää laukkaamaan liikaa.
On myös hyvä pysähtyä miettimään, mistä tunne mahdollisesti johtuu. Onko kyse toisen tekemisistä vai voiko omassa menneisyydessä olla jotain, mistä mustasukkaisuus kumpuaa?
6. Pysähdy, jos tunne alkaa hallita liikaa
Niin kateuden, mustasukkaisuuden kuin vahingonilonkin tunteminen on normaalia, mutta jos tunne alkaa hallita voimakkaasti elämää, siitä tulee ongelmallinen.
– Mustasukkaisuus alkaa mennä sairaalloiseksi esimerkiksi silloin, jos ihminen alkaa tutkia toisen puhelinta ja taskuja tai haistella vaatteita. Tällainen mustasukkaisuus liittyy usein ihmisen omaan elämään. Hän on voinut kokea turvattomuutta tai tullut hylätyksi tai satutetuksi. Tällöin voidaan tarvita apua ammattilaiselta, jonka kanssa omia pelkoja ja hylätyksi tulemisen tunteita voidaan käsitellä.
Kateus puolestaan on haitallista, jos se johtaa vahingoittamiseen. Vahingonilon kanssa kannattaa olla tarkkana silloin, jos toisen ihmisen vastoinkäymiset alkavat tuottaa itselle hetkellisen ilonpilkahduksen sijaan mielihyvää.
Myös näissä tapauksissa kannattaa pysähtyä miettimään, mistä tunne voi johtua.
7. Sisäistä, että toisen onni ei ole sinulta pois
Vaikeiden tunteiden käsittelyssä on loppujen lopuksi kyse siitä, että ihminen kääntää katseen itseensä ja miettii, mitkä asiat omassa elämässä ovat hyvin ja mitä asioita puolestaan voisi korjata, jotta olisi onnellinen ja tyytyväinen.
– Lisäksi se perusasia kannattaa aina muistaa, että toisen onni ei ole itseltä pois.