Linnut ovat paljon inhimillisempiä kuin arvaammekaan. Ne kasvattavat poikasiaan yhdyskunnissa, ne salakuuntelevat, pettävät ja manipuloivat ja osoittavat myös suurta älykkyyttä ja viisautta. Listasimme tähän muutamia asioita, mitä ihmiset voisivat oppia linnuilta.
1. Hyviä ideoita kannattaa matkia
Britanniassa sekä sini- että talitiaiset oppivat aikoinaan rikkomaan ihmisten oville jätettyjen maitopullojen pahvikorkit voidakseen juoda pinnalla olevaa paksua kermaa.
Tiaiset keksivät tempun ensiksi vuonna 1921 Swaythlingin kaupungissa, mutta vuoteen 1949 mennessä tekniikka oli levinnyt linnuilta toisille ja jo sadoille paikkakunnille.
Opetus: Hyvät ideat kannattaa kopioida.
2. Joukkuepeli on tärkeää
Katsele taivasta vasten piirtyvää kottaraisparvea, kuinka se haukan lähestyessä kaartelee ja kieppuu mutkikkain liikkein yhtenäisenä kuin yksi ja sama organisaatio. Jokainen tuntuu tietävän paikkansa ja tehtävänsä.
Parveiluilmiö perustuu tutkijoiden mukaan parven jäsenten vauhdissa pysymiseen ja siihen, että etäisyys muihin pysyy vakiona. Kun jokainen jäljittelee naapurinsa käännösten terävyyttä, pystyy vaikkapa neljänsadan linnun parvi kaartamaan tiettyyn suuntaan puolessa sekunnissa verhomaisesti kuin yhtenäinen olento.
Opetus: Älä sooloile liikaa, huomioi muut.
3. Lapset ansaitsevat aikaa
Harmaahaikarat kasvattavat poikasiaan huolellisesti ja päästävät ne omilleen vasta koulittuina ja hyvin kasvaneina. Sen sijaan käki munii poikasensa suoraan loisiksi vieraaseen pesään, mistä poikaset lähtevät hyvin varhain liikkeelle.
Ensin mainitulla on isommat aivot ja he ovat myös selvästi älykkäämpiä kuin jälkimmäiset.
Opetus: Anna lapsille aikaa ja anna heidän olla lapsia.
4. Riittävä uni on tärkeää
Unella näyttää olevan tärkeä rooli nuorten lintujen laulunoppimisessa. Esimerkiksi seeprapeipot harjoittelevat laulujaan päivällä ja nukkuvat yöllä. Tutkijoiden mukaan oppimista tapahtuu linnuilla myös unen aikana.
Opetus: Älä tingi yöunista, aivot kiittävät.
5. Itselle tärkeää henkilöä kannattaa ilahduttaa
Laulaessaan yksin linnunpoika lähinnä lurittelee niitä näitä osoittamatta lauluaan millekään tai kenellekään. Mutta jos lähistöllä on naaras, koiras laulaa parhaan versionsa yhä uudestaan ja uudestaan. Sosiaaliset vihjeet muokkaavat lintujen esiintymistä, aivan kuten ihmisenkin.
Opetus: Mieti keneen haluat vaikuttaa.
6. Mikään ei ole mahdotonta
Miten ihmeessä suomalainen joutsen löytää etelänmatkansa päätteeksi takaisin järvenpoukamaansa, puhumattakaan kyyhkyistä, joiden sukua on käytetty virallisina viestinviejinä? Ne löytävät aina kotiin. Ehkä ennätys suunnistamisessa on Lapintiiralla, jonka muuttomatka Etelänapamantereen läheltä arktisille pesäalueille on peräti 70000 kilometriä.
Opetus: Älä koskaan usko, jos joku väittää, että sinusta ei ole johonkin. (Ja jos osaat lukea karttaa ja kompassia, löydät aina kotiin.)
7. Elämälle kannattaa olla avoin
Linnut ovat nokkelia vilkkaita, uteliaita ja tarmokkaita. Tutkijat sanovat, että ihminen uupuisi tuota pikaa yhtä intensiivisestä elämästä, mutta toisaalta: vierivä kivi ei sammaloidu.
Opetus: Uteliaisuus elämään on tutkitusti pitkän iän salaisuus.
Lähteenä käytetty kirjaa tietokirjailija Jennifer Ackermanin kirjaa: Viisaat linnut (Atena 2017))
Lue myös:
Oletko huolehtija, rakastaja vai soturi? Testaa, mikä Carl Jungin arkkityyppi olet
Testaa, mitä persoonallisuustyyppiä edustat: punaista, keltaista, vihreää vai sinistä
Näin lemmikit vaikuttavat ihmisen tunne-elämään: 4 positiivista vaikutusta