Quantcast
Channel: Itsetuntemus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Oletko piiloperfektionisti? 7 yllättävää piirrettä, jotka johtuvatkin tiedostamattomasta täydellisyyden tavoittelusta

$
0
0

Ajattelemme usein, että perfektionistit ovat ihmisiä, jotka paiskivat maanisesti töitä ja pyrkivät urapolullaan koko ajan eteenpäin. Tämä on kuitenkin vain yksi perfektionismin muoto.

Täydellisyyden tavoittelu voi ilmetä myös piiloperfektionismina. Näennäinen laiskuus ja asioiden lykkääminen saattavat johtua siitä, ettei ihminen uskalla aloittaa mitään, koska hän asettaa itselleen liian korkeat vaatimukset.

Listasimme merkit, jotka paljastavat kätketyn täydellisyyden tavoittelun. Oletko perfektionisti salaa muilta – ja ennen kaikkea itseltäsi?

1. Sinun on vaikea aloittaa ja saada asioita valmiiksi

Asioiden lykkääminen ja kesken jättäminen eivät ole aina laiskuuden tai motivaatiopulan merkkejä. Vetkuttelu voi nimittäin johtua täydellisyyden tavoittelusta.

Perfektionisti keskittyy tekemisen sijaan lopputuloksen miettimiseen. Hän keksii lukuisia riskejä ja yksityiskohtia, jotka pitäisi ottaa huomioon. Lopulta kynnys pienenkin työn aloittamiseen on niin korkea, ettei hän uskalla aloittaa.

Täydellisyyden tavoittelu voi herättää perfektionistissa myös häpeää. Hän voi esittää olevansa rento ja hieman laiska tyyppi, joka ei jaksa ponnistella. Selitys voi mennä läpi sekä hänelle itselleen että muille, ja vitkuttelijaa voi olla vaikea uskoa perfektionistiksi.

2. Inhoat palautetta

Palautteen välttely ja ”minä itse” -asenne voivat luoda mielikuvan itsevarmasta oman tiensä kulkijasta. Todellisuudessa palautetta karttava ihminen voi olla epävarma perfektionisti.

Äärimmäinen perfektionisti ei osaa ottaa vastaan rakentavaakaan kritiikkiä, koska hän kokee, että muut osoittelevat hänen virheitään. Vaikka kommentit annettaisiin kauniisti, hän voi ahdistua ja välttelee palautetta.

3. Välttelet ryhmätyötä ja kilpailua

Perfektionisti voi vältellä ryhmätyöskentelyä, koska hän pelkää jäävänsä kiinni virheistään. Hän ei ymmärrä, ettei palaute ole sama asia kuin moite.

Täydellisyyden tavoittelija ahdistuu myös ajatellessaan, että joku toinen voi olla häntä parempi. Rento ja vapaamuotoinenkin ryhmätyö voi tuntua kilpailulta, jonka hän pelkää häviävänsä.

Myös todelliset kilpailut, kuten työpaikan myyntikisat, voivat ahdistaa häntä. Tiimityön ja kilpailun välttely voivatkin olla perfektionismin, eivät itsenäisyyden ja kunnianhimottomuuden merkkejä.

4. Muiden epäonnistumiset ahdistavat sinua

Perfektionisti voi asettaa korkeat vaatimukset itsensä lisäksi myös muille. Läheisten epäonnistumiset, virheet ja vaikeudet voivat ahdistaa täydellisyyden tavoittelijaa, sillä ne muistuttavat häntä hänen omasta haavoittuvuudestaan.

Hän voi ottaa ihmisiin etäisyyttä, kun he kertovat vaikeuksistaan. Tällainen toiminta vaikuttaa kylmältä, jopa sydämettömältä. Todellisuudessa perfektionisti voi olla suuren tunnekuohun vallassa, mutta hän ei osaa käsitellä omaansa tai muiden ahdistusta.

5. Sinun on vaikea nauttia tästä hetkestä

Perfektionistin on usein vaikea heittäytyä hetkeen. Makoillessaan auringonpaisteessa nurmikolla hän miettii, että hetki olisi täydellisempi, jos hänellä olisi kylmä juoma ja kirja. Ruohokin kutittaa selkää, ja vaatevalinta voisi olla parempi.

Keskittymisvaikeudet voivat johtua siitä, että ihminen miettii vallitsevan hetken puutteita sen sijaan, että nauttisi siitä. Perfektionistilla on myös usein taipumus miettiä, mitä pahaa voi tapahtua, vaikka kaikki olisi hyvin. Tämän vuoksi spontaanius ja läsnäolo on hänelle vaikeaa.

6. Maailmasi on mustavalkoinen ja uhkaava paikka

Perfektionismissa on osittain kyse mielen joustamattomuudesta. Perfektionistin maailmassa on vain mustaa ja valkoista, onnistumisia ja nöyryyttäviä tappioita.

Perfektionistin tunteet voivat ailahdella euforiasta epätoivoon. Hänen on vaikea sietää kompromisseja ja keksiä uusia toimintatapoja, jos yksi suunnitelma ei toimi. Pienikin matkaan tullut mutka voi lamaannuttaa perfektionistin, ja hän käyttää paljon aikaa uhkien kartoittamiseen.

7. Et myönnä olevasi perfektionisti

Perfektionismi altistaa stressille, masennukselle, itsetunto- ja ihmissuhdeongelmille. Älykäs ihminen tietää tämän, ja täydellisyyden tavoittelu voi olla hänelle arka paikka. Oma perfektionismikin voi tuntua heikkoudelta, jota hän ei siedä.

Piiloperfektionisti voi omaksua hämäävän rennon ja itsevarman roolin. Häntä voidaan pitää letkeänä tyyppinä, joka ei välitä muiden mielipiteistä.

Todellisuudessa leppoisan kuoren alla voi piileskellä epävarma ihminen, joka häpeää liiallista tarkkuuttaan ja joustamattomuuttaan. Hän haluaisi tehdä asioita, mutta ei uskalla pelätessään epäonnistumista. Tämän myöntäminen voi tuntua niin pahalta, että hän kätkee perfektionisminsa jopa itseltään.

Perfektionismi ei ole aina huono piirre

Perfektionismi ei ole automaattisesti huono luonteenpiirre. Jos ihminen tiedostaa piirteensä ja arvostaa itseään myös epäonnistuessaan, perfektionismi pysyy terveen ponnistelun rajoissa.

Piirre muuttuu ongelmaksi, kun ihminen kokee itsensä arvottomaksi epäonnistuessaan tai rankaisee itseään rajusti virheistään. Voimakas perfektionismi voi kuihduttaa sosiaaliset suhteet, jos ihminen ei siedä muidenkaan virheitä.

Äärimmäinen, elämän kaikille osa-alueille yltävä täydellisyyden tavoittelu luokitellaan vaativaksi persoonallisuushäiriöksi. Perfektionismiin voi liittyä myös pakko-oireita, masennusta, ahdistusta ja syömishäiriöitä.

Termi perfektionismi käsittää siis sekä normaalin rajoissa olevan kunnianhimon että elämää vaikeuttavat, kovat vaatimukset. Se, onko kyse haitallisesta luonteenpiirteestä, on tapauskohtaista.

Lähteet: Mielenterveystalo, Terve.fi

Lähteet: Everyday Health, Mielenterveystalo,  Terve.fi, Thought Catalog, Quick and Dirty Tips

Lue myös:

Onko sinulla yliherkkä omatunto? Tästä jatkuva syyllisyys voi johtua

Miksi älykäs ja ahkera ei menesty? 6 konkreettista syytä

Täydellisyydentavoittelu voi tehdä onnettomaksi – opi olemaan armollinen itsellesi

Oletko ihan tavallinen? Onnittelut! On monta syytä, miksi kannattaa olla keskitasoa


Viewing all articles
Browse latest Browse all 921

Trending Articles