Saako miesten kohteliaisuuksista ärsyyntyä?
Eveliina Talvitie: Kyllä saa. Kohteliaisuuden sanojan ei pidä olettaa, että kohde automaattisesti ilahtuu hänen sanoistaan. Kohteliaisuudet ovat vuorovaikutusta. Niiden antaminen on myös taito, jota voi kehittää. Jos huomaa, että kohteliaisuudet, joita toisille sanoo, herättävät ärtymystä, se on merkki siitä, että sanojan kannattaisi hioa taitojaan.
Kaarina Suonperä: Ei saa. Miksi niistä pitäisi ärsyyntyä? Kohteliaisuudethan ovat elämän suola. Kaikki nauttivat kohteliaisuuksista. Ei kai kukaan halua olla pölyhiukkanen – haluamme tulla huomatuiksi.
Mikä miesten naisille sanomissa kohteliaisuuksissa ärsyttää?
E: Ei ole olemassa mitään yhtä asiaa. Kyse on sävyistä ja tilanteesta, jossa kohteliaisuus sanotaan. Vilpittömästi sanottu myönteinen asia tuskin ärsyttää. Sen sijaan ongelmallista on, jos sanoja on valta-asemassa. Pahinta ovat sukupuolittuneet ja vanhakantaiset roolitukset.
K: En todellakaan ymmärrä. Kun menin naimisiin sotilasuralla olleen mieheni kanssa, muutimme Tikkakoskelle Hämeen lennostoon, jonka komentaja hän oli. Siellä totuin siihen, että naiselle avataan ovi, autetaan takki päältä ja päälle ja hänet huomioidaan.
Onko väliä sillä, sanooko kohteliaisuuden tuttu vai tuntematon?
E: On sillä väliä. Esimerkiksi kahdella ystävyksellä saattaa olla todella ronski tapa puhua toisilleen, ja se on täysin sopivaa. Merkitys olisi aivan eri, jos tuntematon puhuisi samalla tavalla.
K: Tuttu voi kehua naisen pukeutumista ja vaikkapa tuoksua. Voi sanoa, että onpa onnistunut asu. Tuttuhan tietää naisen tyylin entuudestaan. Tuntematon harvemmin sanoo tällaisia asioita. Mutta kohteliaisuudet eivät mene vain mieheltä naiselle. Myös naisen tulee huomioida mies ja kiittää niin takin kuin tuolinkin kanssa auttamisesta.
Entä teot: Onko oven avaaminen ja hyväkroppaiseksi kehuminen yhtä ärsyttävää?
E: Oven avaaminen on normaalia avuliaisuutta, eikä siinä ole mitään moitittavaa. Ja tietenkin myös nainen avaa tarvittaessa miehelle oven. Sen sijaan toisen kehon kommentointi, kehukin, osuu todella yksityiselle alueelle. Jos kulkee kadulla, niin eihän sitä automaattisesti antaudu toisten arvioitavaksi. Voihan olla toisellakin tapaa kohtelias kuin kommentoimalla ulkonäköä. Voi vaikka hymyillä. En tiedä, mihin toisen vartalon arviointi sopisi.
K: Ei kai kukaan sano toista hyväkroppaiseksi? Hyväkroppaiseksi kehuminen sopii ehkä kuntosalille, mutta sen voi ymmärtää myös vinoilevaksi huomioksi. Toisen vartaloa ei kannata kommentoida. Emme tiedä, miksi hän on lihonut tai laihtunut. Olen ollut tilanteessa, jossa toisen hoikistunutta ulkomuotoa kehuttiin ja kehun kohde pahoitti mielensä, sillä hän oli laihtunut vakavan sairauden takia.
Millaiset naiset pahastuvat kohteliaisuuksista?
E: En usko, että voidaan tehdä mitään järkevää jakoa. Asia on tilannekohtainen.
K: Tiedän vain muutaman tapauksen, jossa nainen on pahastunut kohteliaisuudesta. Tuttu mies oli yrittänyt auttaa tuntemattoman naisen ylle turkkia. Nainen alkoi huutaa, että mies yritti varastaa turkin. Sen jälkeen mies ei enää auttanut takkeja tuntemattomien naisten ylle.
Jos ärsyttää, miten se kannattaa tuoda julki?
E: Voi miettiä rauhassa, miksi ärsyyntyy ja sanoa asiasta asiallisesti. Ehkä ärsyyntymistä ei kannata tuoda julki 90 asteen kulmassa. Mutta asia on hyvä tuoda esille – kannustan pelottomuuteen.
K: Mielestäni sitä ei ole pakko tuoda julki. Asian voi ohittaa.
Milloin naisten nipottaminen menee liian pitkälle?
K: Silloin, kun nainen loukkaantuu takin päälle auttamisesta tai taksin oven avaamisesta ja kommentoi, että osaan minä itsekin.
E: Ikinä ei voi nipottaa liikaa! Nipottaminen vähentää epätasa-arvoa.
Millainen kohteliaisuus on vaaraton?
E: Vaaratonta on huomioonottava small talk. Ei voi epäonnistua, kun muistaa kunnioittaa toista ja on huomaavainen.
K: Turvallista on kehaista uusia laseja, huivia tai jotakin muuta lisuketta. Niihin ei liity vaaran momenttia. Sattumalta tavatessa kumpi tahansa voi kysyä, mennäänkö kahville.
Onko tapojen opettamisesta haittaa?
E: Ongelma on se, jos miehiltä ja naisilta oletetaan erilaista käytöstä. Tilanteista pitäisi selviytyä ihan peruspäättelyllä ja ihmisiä kohdella samalla tavalla sukupuolesta riippumatta. Virallinen protokolla on asia erikseen.
K: Ei tapojen opettamisesta voi olla mitään haittaa.
Mitä hyötyä etiketin hallitsemisesta on?
E: Se helpottaa muodollisista tilanteista selviytymistä.
K: Miksi siitä pitäisi olla jotakin hyötyä? Eikö tämä yksinkertaisesti ole kivempi tapa elää? Yritän aina puuttua kiroiluun ja välinpitämättömyyteen. Yhteinen koodisto helpottaa elämää. Se tuntuu turvalliselta ja sivistyneeltä.
Mikä on ärsyttävintä, mitä mies on sinulle kohteliaisuuden nimissä tehnyt?
E: Eräs mies sanoi yllättyneensä, etten näytä rekkalesbolta, vaikka olen feministi. Se oli kohteliaisuuteen verhottu loukkaus. Hän oletti, että lesbous edustaa minullekin jotakin kielteistä, vaikka näin ei ole.
K: Ei tule mieleen, että olisin koskaan ärsyyntynyt kohteliaisuudesta. Jotkut miehet ovat kätelleet toinen käsi taskussa. Siitä olen huomauttanut, mutta kuiskaten. Toista ei saa nolata julkisesti.
Entä parasta?
E: Ilahdun, kun joku aidosti kehuu aikaansaannoksiani. Tovi sitten sain kehun ihmiseltä, joka osallistui kanssani samaan projektiin. Hänen ei olisi tarvinnut kehua, joten kehu tuntui vilpittömältä.
K: Rehellinen, kohtelias sana ilahduttaa aina. Voi myös olla, että alitajuisesti bongaan vain positiiviset asiat.
Lue myös:
Pitäisikö meidän pukeutua paremmin? Asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä
Miksi jotkut herättävät sinussa vahvoja tunteita puolesta ja vastaan – Tämän se sinusta paljastaa
Jyrki Lehtola: Nainen, melkein kuin ihminen
The post Saako miesten kohteliaisuuksista loukkaantua? Tapakouluttaja ja tietokirjailija ovat eri mieltä asiasta appeared first on Anna.fi.